Turcia renunță la lupta împotriva ISIS.

isisTurcia suspendă raidurile aeriene împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI) în Siria, după doborârea avionului rus, intensificând tensiunile dintre Ankara şi Moscova, potrivit unor surse diplomatice, citate de site-ul publicaţiei turce Hurriyet.

Potrivit unor surse diplomatice, suspendarea campaniei militare aeriene a Turciei în Siria – retragerea Turciei din coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic din Siria – a fost o decizie luată împreună cu Rusia, care şi-a suspendat, la rândul său, operaţiunile aeriene de la frontiera turco-siriană, noteaza gandul.info. Ambele state vor continua să acţioneze prudent pentru a evita repetarea unui astfel de incident ca cel de marţi în care un avion rus a fost doborât de armata turcă, după o scurtă incursiune în spaţiul aerian turc, până nu restabilesc canalele de comunicare pentru reducerea tensiunii create, afirmă surse citate de Hurriyet.

Oficiali militari turci şi ruşi au purtat, miercuri, discuţii iniţiale pe tema incidentului după ce biroul Statului Major turc a invitat diplomaţi militari şi ai Apărării de la ambasada Rusiei în Turcia în sediul central al armatei turce.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a propus omologului său rus, Serghei Lavrov, o întâlnire în data de 3 sau 4 decembrie, în Belgrad (capitala Serbiei) pentru a discuta în cadrul unei conferinţe internaţionale situaţia creată de doborârea avionului rus. Însă Lavrov nu a confirmat încă dacă această întâlnire va avea loc.

Turcia a mai acuzat Rusia, în alte rânduri, de încălcări ale spaţiului aerian turc. Comandantul-adjunct al Forţelor Aeriene din Rusia, Serghei Dranov, a vizitat Ankara în 15 octombrie, după ce avioanele ruse au pătruns, în repetate rânduri în spaţiul turc, ca urmare a campaniei militare a Rusiei în Siria iniţiată în 30 septembrie. Atunci s-a ajuns la un acord prin care să se evite posibile confruntări între forţele aeriene ale celor două state prin instaurarea unei frecvenţe radio de comunicare între forţele aeriene ale celor două state, afirmă sursele citate de Hurriyet.

Dar deşi piloţii turci i-au avertizat pe cei doi piloţi ruşi de 10 ori în cinci minute în timp ce se îndreptau spre spaţiul aerian turc, nu a existat niciun răspuns pe această frecvenţă de radio specială, potrivit surselor diplomatice.

„În pofida acordului cu Rusia, întrucât nu au comunicat prin acest canal, piloţii turci au catalogat aceste avioane ca avioane siriene şi le-au considerat o ameninţare serioasă, în baza regulilor militare. Unul dintre avioane s-a întors în spaţiul aerian sirian, dar celălalt care a insistat să se îndrepte spre Hatay a fost doborât”, a precizat o sursă pentru Hurriyet.

Un oficial militar turc a precizat că doborârea avionului rus a fost autorizată de comandantul Forţelor aeriene turce, Abidin Unal, sub comanda premierului turc, Ahmet Davutoglu.

Averismentul lui Putin

Anterior, preşedintele Vladimir Putin avertizase că Rusia va coopera în continuare cu Statele Unite şi partenerii lor în lupta împotriva Statului Islamic (SI) în Siria, însă această cooperare este în pericol în cazul în care turcii vor mai doborî vreun avion rusesc.

Putin şi-a exprimat furia faţă de acţiunile Turciei, după întâlnirea, joi seara, cu preşedintele francez Francois Hollande. El a spus că el percepe doborârea avionului rusesc ca pe un act de trădare din partea unei ţări pe care Moscova o credea prietenă.

Însă a spus că va ordona armatei ruse să-şi intensifice cooperarea cu forţele armate franceze – inclusiv prin schimburi de informaţii despre ţinte – şi că face acest lucru în vederea creării unei coaliţii internaţionale largi care să aducă alături Rusia şi state occidentale.

„Noi suntem pregătiţi că cooperăm cu coaliţia condusă de către Statele Unite. Dar, desigur, incidente ca distrugerea avionului nostru şi moartea militarilor noştri sunt absolut inacceptabile”, a spus Putin în conferinţa de presă comună cu Hollande.

„Şi pornim de la poziţia că acest lucru nu se va repeta, altfel nu vom avea nevoie de cooperare cu nimeni, cu nicio coaliţie, cu nicio ţară”, a subliniat liderul de la Kremlin.

El a precizat că a convenit împreună cu omologul său francez asupra modului de cooperare în viitor – pe bază bilaterală şi, ca întreg, cu coaliţia condusă de către Statele Unite.

„Vorbim despre o desemnare a teroriştilor împotriva cărora putem efectua atacuri aeriene şi când este mai bine să ne abţinem de la atacuri aeriene, despre schimbul de informaţii cu privire la varii probleme şi coordonarea acţiunilor noastre pe – ca să spun aşa – câmpul de luptă”, a declarat Putin.

În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală cu Franţa, el a spus că aceasta are scopul să „stabilească o cooperare constructivă de către specialiştii noştri militari, cu scopul de a evita dublarea şi de a evita atacuri aeriene asupra acelor teritorii şi grupări care sunt pregătite să lupte împotriva terorismului”.

„Noi considerăm acest lucru drept formarea unei largi coaliţii antiteroriste sub auspiciile ONU”, a adăugat el.

– Moscova a informat Washingtonul despre misiunea avionului doborât de turci

Pe de altă parte, Rusia a informat Statele Unite despre misiunea bombardierului rus doborât marţi de aviaţia turcă, iar aceasta din urmă nu putea să ignore naţionalitatea avionului, aşa cum afirmă Ankara, a mai declarat Vladimir Putin, citat de AFP.

„Statele Unite, care conduc o coaliţie din care Turcia face parte, cunoşteau locul şi momentul trecerii avioanelor noastre, iar exact în acest loc şi în acest moment am fost loviţi”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.