Un asteroid imens a trecut prin vecinătatea Terrei. Ce șanse sunt ca acesta să lovească Pământul și când o va face?

Vinerea trecută, asteroidul Apophis, de dimensiunea a aproximativ patru terenuri de fotbal, a trecut pe lângă Terra. Când va reveni, în 2029, este posibil ca orbita să se plaseze pe o traiectorie de fuziune cu mai mulți sateliți artificiali. Botezat 99942 Apophis, după numele zeului egiptean al haosului, acest bolid spațial este mai mare decât Turnul Eiffel, înalt de 340 de metri. În noaptea de vineri spre sâmbătă, asteroidul s-a apropiat de Planeta albastră la circa 17 milioane de kilometri, adică de 44 de ori distanța dintre Pământ și Lună. Când se va întoarce, la 13 aprilie 2029, el va trece la numai 30.000 de kilometri distanță de suprafața Terrei. Suficient de aproape ca roca spațială să intre în coliziune cu sateliții de comunicații de înaltă altitudine și plasați pe orbita din jurul Pământului.

Descoperirea asteroidului a făcut valuri în 2004, când astronomii au calculat că există o mică posibilitate ca bolidul să lovească Terra în 2029. De atunci, oamenii de știință de la NASA au revizuit estimarea. ”Am refăcut calculele, am făcut simulări pe calculator și am ajuns la concluzia că Apophis nu poate intra în coliziune cu planeta noastră în 2029”, a declarat Dave Tholen, de la Institutul de astronomie al Universității din Hawai, care a ajutat la discoperirea asteroidului.  În schimb, va fi o ”oportunitate incredibilă pentru știință”, adăugat Marina Brozovic, cercetător la Jet Propulsion Laboratory, o strucură a NASA. Evenimentul din 2029 va oferi, de asemenea, posibilitatea de a recalcula ce se va întâmpla în 2068, când Apophis ne va vizita din nou. Mai precis, oamenii de știință vor să vadă cât de mult s-a modificat, între timp, orbita pe care evoluează asteroidul.

Ultimele studii arată că, de-a lungul timpului, Apophis și-a schimbat atât traiectoria de deplasare, cât și viteza de zbor, fenomen cunoscut sub numele de accelerația Yarkovsky: când asteroizii absorb energia Soarelui, ei o împrăștie sub formă de căldură, ceea ce le modifică ușor traiectoria orbitală. ”O deplasare de circa 170 de metri pe an. Suficient pentru a menține scenariul unui impact în 2068”, a precizat Dave Tholen.

sursa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.