Un CICLON va mătura România. Va fi prăpăd. Anunţul meteorologilor

Meteorologii au anunţat că un ciclon mediteranean gigantic se va abate asupra României, în intervalul 23-27 decembrie.

Florinela Georgescu, director Meteorologie Operationala in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), a precizat la România TV că vremea se va înrăutăţi în perioada imediat următoare, fiind aşteptate ploi abundente, ninsori şi viscol.

În zilele de 23 şi 24 decembrie, ANM anunţă se vor produce intensificări ale vântului, în partea de sud a ţării. Nu vor lipsi precipitațiile sub formă de ploi în zonele joase.

Vremea se va răci accentuat la munte în zilele Crăciunului şi după Crăciun. Masa de aer polar se va propaga treptat până în sudul şi sudul extrem al României, însă nu va fi o răcire tranşantă a vremii, ci doar de o răcire radiativă pe timpul nopţii.

După 25 decembrie, blocajul anticiclonic din estul şi sud-estul Europei pare să devieze către nordul extrem al Europei.

Frigul va pune stăpânire pe estul şi sud-estul Europei, inclusiv pe România.

La munte şi în zonele submontane se vor semnala ninsori consistente. E posibil să avem parte de surprize şi în alte zone din ţară în Ajun şi în primele 2 zile ale Crăciunului.

Cum va fi vremea în intervalul 22.12 – 29.12

DUMINICĂ

Vremea va deveni în general închisă, dar valorile termice se vor situa în continuare cu mult peste cele caracteristice datei. Aria ploilor va fi în extindere, astfel că acestea se vor semnala ziua în jumătatea de vest a țării, iar spre seară și noaptea și în celelalte regiuni. În zona montană înaltă treptat vor predomina precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare. Pe arii restrânse se vor acumula cantități de apă peste 15…20 l/mp, cu o probabilitate mai mare în zona Carpaților Meridionali. Vântul va avea intensificări la munte, cu viteze ce vor depăși 80….90 km/h pe creste, iar la cote mai reduse și în vest, sud-vest și extremitatea de sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 8 și 18 grade, iar cele minime între 2 și 12 grade. Izolat va fi ceață.

LUNI

Vremea va fi în general închisă, iar valorile termice vor marca o scădere față de intervalul anterior, dar se vor situa în continuare peste cele normale pentru această perioadă, în special în est și sud-est. Temporar va ploua în cea mai mare parte a țării, dar mai frecvent și pe arii extinse în regiunile vestice și nord-vestice unde local se vor acumula cantități de apă mai însemnate. La munte treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă, mai consistent în vestul Carpaților Meridionali, în Munții Banatului și în Munții Apuseni. Trecător, în partea a doua a intervalului, se vor semnala precipitații mixte și în zonele joase de relief, cu precădere din Transilvania și Maramureș. Vântul va avea intensificări în zona montană înaltă, cu rafale de peste 80…90 km/h spulberând sau viscolind ninsoarea, iar temporar și la cote mai reduse și în vest și sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 14 grade, iar cele minime între 0 și 7 grade. Izolat va fi ceață.

MARŢI

Valorile de temperatură vor continua să se situeze peste cele normale în ultima decadă a lunii decembrie. Cerul va avea înnorări în cea mai mare parte a țării, mai persistente la munte, în nord-vest și în centru, iar ziua și în regiunile sud-estice. În zonele montane, în special ziua, va continua să ningă și să se depună strat de zăpadă, iar vântul va sufla tare, cu rafale de 70…90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada, în special în Munții Banatului și la altitudini mari în Carpații Meridionali. În regiunile intracarpatice, pe arii relativ extinse vor fi precipitații slabe, cu caracter temporar, sub formă de ploaie, iar în Maramureș, în Transilvania și trecător în Dealurile Crișanei vor fi și ninsori sau lapoviță. Izolat vor fi condiții de polei sau ghețuș. În celelalte regiuni doar pe spații mici vor fi ploi de scurtă durată. Intensificări locale ale vântului vor fi în special în prima parte a intervalului în majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari – în general de 55…60 km/h- în sudul Olteniei și al Banatului și în Transilvania. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 și 11 grade, iar cele minime între -2 și 6 grade.

MIERCURI

Regimul termic va fi în continuare caracterizat de valori peste mediile multianuale în cea mai mare parte a țării. Cerul va avea înnorări și vor fi precipitații în general slabe pe arii extinse în vest și în sud-vest, local în centrul și în nordul țării și pe spații mici în rest. Vor fi mai ales ploi, iar în Maramureș, Transilvania, zona de deal din Banat și Crișana și izolat în nordul Moldovei trecător vor fi precipitații mixte. În cea mai mare parte a zonei montane, dar cu precădere în Carpații Meridionali, va mai ninge, iar pe creste vântul va avea intensificări, cu rafale de până la 60…70 km/h, temporar viscolind sau spulberând zăpada. În celelalte zone, vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 și 10 grade, iar cele minime între -3 și 5 grade.

TENDINŢA EVOLUŢIEI VREMII de JOI până DUMINICĂ

Valorile termice, în special cele diurne, se vor menține în majoritatea zonelor peste cele specifice perioadei. În special în a doua parte a intervalului, vor fi precipitații pe arii extinse, mai ales în jumătatea de nord.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.