Un legumicultor român le-a dat peste nas cercetătorilor britanici! A produs roșia care face cartofi mult mai repede decat ei…FOTO
Valentin Cucu, un cunoscut legumicultor și păstrător al soiurilor de legume tradiționale atât din România cât și din Europa, a depășit performanța cercetătorilor britanici care au avut nevoie de 15 ani pentru a pune la punct tehnologia de cultivare a roșiei-cartof.
O știre de pe Agrointeligența i-a atras atenția legumicultorului Valentin Cucu din comuna Bălțătești, județul Neamț. Era vorba despre planta creată de cercetătorii britanici să producă roșii și cartofi în același timp, descoperire care l-a pus pe gânduri pe micul fermier pasionat de soiuri inedite de tomate.
N-a avut somn și nu și-a putut lua gândul de la invenția britanică, așa că a început să se documenteze și în mai puțin de două săptămâni a dat de cap tehnologiei: a reușit să-și facă propria variantă românească de roșie-cartof.
“M-am gândit la mai multe variante până când am realizat că, pentru a avea în pământ cartofi și la suprafață roșii, trebuie să faci altoire. Am vazut pe internet câteva persoane care încercau să vândă semințe de roșii cartof. Din experiență vă spun că acest lucru nu e posibil”, a declarat pentru Agrointeligența Valentin Cucu, legumicultor și păstrător de semințe de legume tradiționale, din comuna Bălțătești, județul Neamț.
Legumicultorul deține o grădină de 1.000 mp cu peste 100 de soiuri de legume, din care mai mult de 70 sunt soiuri de roșii atât românești, cât și europene.
Altoire între un cartof productiv și roșiile cherry
Fiind un pasionat al culturilor mai puțin obișnuite, legumicultorul nemțean a explicat și pentru cititorii Agrointeligența care este secretul plantei care produce două legume diferite.
“Este vorba de o altoire simplă, care se face în V. Nu implică vreo tehnologie ieșită din comun! Orice om care se pricepe o poate face. Pentru reușita culturii ai nevoie de un cartof productiv și o roșie care face fructe de mărime mică spre medie. Pentru partea superioară, merg foarte bine roșiile cherry. Este importantă alegera soiului, atât pentru cartof, cât și pentru roșii, pentru că, cele două plante trebuie să consume în mod echilibrat nutrienții din sol, astfel încât soiurile alese să producă o cantitate similară de legume”, ne-a vorbit păstrătorul de soiuri vechi de legume despre importanța alegerii plantelor pentru altoire.
Cultivatorul de legume din Bălțătești a subliniat faptul că alegerea soirilor ce vor fi altoite se face în funcție de rezultatele pe care dorești să le obții. Dacă vrei o cantitate mai mare de cartofi alegi un soi mai productiv de cartof și unul mai puțin productiv de roșie, în timp ce, dacă dorești să obții o cantitate mai mare de roșii, alegi un soi de roșii mai productiv și un soi de cartofi mai puțin productiv. Totuși, pentru reușita culturii, Vali Cucu recomandă folosirea unor soiuri de cartofi și roșii cu producții similare.