Un nou tip de pensie în România. S-ar putea acorda timp de doi ani

Un proiect de lege inițiat de un parlamentar PSD ar putea modifica din nou Legea pensiilor. Proiectul prevede introducerea unui nou tip de pensie în România: pensia moştenită. „În cazul în care o persoană decedează și nu a apucat să-și încaseze pensia, aceasta poate să rămână moștenire, iar moștenitorul poate beneficia de drepturile cuvenite ale decedatului pentru o perioadă de 2 ani de zile”, a explicat senatorul PSD Ioan Deneş.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Oferte de nerefuzat 2021

Senatorul PSD Ioan Deneș a înregistrat la Senat pentru dezbatere o iniţiativă legislativă de modificare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care prevede introducerea unui nou tip de pensie în România: pensia moştenită.

„Am depus la Parlamentul României inițiativa legislativă a „Pensiei moștenite” prin modificarea Legii 263/2010 privind Legea sistemului unitar de pensii publice

Acestă inițiativă vine să facă dreptate multor contribuabili care au contribuit la bugetul de pensii zeci de ani, mult peste limita minimă de cotizare, și care fie nu au apucat să încaseze nici măcar o pensie efectivă decedând înainte de împlinirea limitei de vârstă de pensionare, fie au beneficiat mult prea puțin în raport cu perioada și nivelul de cotizare.

(…) în cazul în care o persoană decedează și nu a apucat să-și încaseze pensia, aceasta poate să rămână moștenire, iar moștenitorul poate beneficia de drepturile cuvenite ale decedatului pentru o perioadă de 2 ani de zile”, a explicat senatorul PSD Ioan Deneş.

În ce condiţii s-ar putea obţine „pensia moştenită”

Pensia moștenită se acordă moștenitorilor legali pentru o perioadă de 2 ani de zile din momentul decesului persoanei, dacă decedatul îndeplinea stagiul complet de cotizare, iar decesul a avut loc cu doi ani înainte de accesarea pensiei pentru limită de vârstă, respectiv 61 de ani la femei și 63 de ani la bărbați, sau dacă îndeplinea vârsta legală de pensionare cu stagiu complet de cotizare, iar decesul a avut loc în intervalul de până la doi ani, după data accesării drepturilor de pensie cuvenite pentru limită de vârstă, respectiv 63-65 de ani la femei și 65-67 de ani la bărbați, a mai explicat senatorul PSD.

„După 2 ani de zile de la acordarea pensiei moştenite din momentul decesului persoanei, moştenitori legali, conform dispozițiilor referitoare la moştenire prevăzute în Codul Civil, Legea nr. 287/2009, au dreptul la pensie de urmaş, conform condițiilor legale prevăzute pentru ,,Pensia de urmaş” în acord cu legislația în vigoare.

Având în vedere că vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei, şi 65 de ani pentru bărbați, iar în perioada următoare se urmăreşte creşterea pragului la 70 de ani, iar speranța de viată după intrarea la pensie este între 71 şi 79 de ani, conform datelor publicate în 2020 de Institutul de Statistică, printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, este necesară introducerea unei compensaţii pentru o perioadă limitată, astfel încât urmaşii să beneficieze de o parte din pensia celui/celei care a contribuit zeci de ani la sistemul de pensii de stat, având stagiul complet ca urmare a faptului că pensia constituie un drept patrimonial, aşa cum a statuat şi practica Curții Europene a Drepturilor Omului şi Curtea de Justiție a Uniunii Europene şi aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor Uniunii Europene, după decesul unei persoane care avea împlinită vârsta standard de pensionare, îndeplinea condițiile pentru obţinerea unei pensii şi avea stagiul complet de cotizare, moştenitorii legali au dreptul la o pensie moştenită pentru o anumită perioadă de timp”, se arată în expunerea de motive la iniţiativa senatorului PSD.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.