Un satelit al ESA confirmă ”evaporarea completă” a unui mare lac din Bolivia

Lacul Poopo, al doilea ca mărime din Bolivia după lacul Titicaca, ”s-a evaporat complet”, a confirmat luni Agenția Spațială Europeană (ESA) pe baza imaginilor transmise de minisatelitul său Proba-V, care monitorizează suprafața Terrei.

Trei fotografii elocvente — captate în 27 aprilie 2014, 20 iulie 2015 și 22 ianuarie 2016 — pun în evidență procesul de dispariție a acestui lac situat într-o depresiune a podișului înalt din Bolivia. Cu o adâncime de trei metri, lacul avea o suprafață de 3.000 de kilometri pătrați, mai mare decât aceea a Insulei franceze Reunion, se menționează pe pagina de internet a ESA, preluată de EFE.

Adâncimea relativ mică a Lacului Poopo, coroborată cu ariditatea zonei care îl înconjoară, arată că el este ”extrem, de sensibil la fluctuațiile climei”, apreciază specialiștii. Secarea lacului pare să aibă legătură și cu folosirea surselor sale de alimentare cu apă în minerit și agricultură, mai ales în contextul secetei prelungite, provocate de fenomenul El Nino și de schimbările climatice.

Evaporarea totală a lacului, recunoscută oficial în decembrie 2015 de guvernul bolivian, nu a fost o premieră, ultima dată când s-a înregistrat această situație fiind în 1994. ”Există însă temerea că reumplerea Lacului Poopo va dura foarte mult, în ideea că acest lucru se va întâmpla”, afirmă ESA.

Guvernul Boliviei a declarat, la sfârșitul anului trecut, că dispariția lacului constituie un dezastru național, ceea ce a permis deblocarea de fonduri și mijloace pentru reducerea consecințelor acestei catastrofe. Lacul Poopo este un loc de popas pentru păsările migratoare și o sursă de apă pentru unele specii de animale în pericol de dispariție, precum puma andină, iar pentru salvarea lui ar fi nevoie de aproximativ 114 milioane de dolari, amintește EFE.

Între timp însă, pescarii locali au rămas fără posibilitatea de a-și câștiga existența, iar ecosistemul lacului a devenit extrem de vulnerabil, a subliniat ESA.

Lansat în 7 mai 2013, Proba-V este un minisatelit al ESA care are ca obiectiv monitorizarea solului și vegetației de pe întreaga planetă și despre care se pot afla mai multe informații la adresa http://proba-v-mep.esa.int.

Sursa foto: www.esa.int

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.