Un VIS devenit REALITATE. Primarul Lucian Morar, podul de pe Someș: necesitate și obligativitate. VIDEO+FOTO

Realizarea podului din beton peste râul Someş , ce face  legătura dintre Țara Chioarului şi Ţara Codrului , prinde contur.

Este cea mai mare investiție din ultimii 20 de ani din această zonă a Maramureșului.

Finalizarea podului  are aspecte pozitive din mai multe puncte de vedere.

Odată,  ar  duce la  dezvoltarea zonei Codru faciltând  legătura dintre Ariniş, Ulmeni şi Şomcuta Mare, extrem de importantă pentru comercializarea  produselor agricole  și totodată,  ar ușura accesul locuitorilor din Chelința către Ulmeni și invers, pentru cei 1,5 Km , la cât s-ar reduce distanța,  în cazul unui pod.

Bacul are un farmec aparte, turiștii vin să treacă Someșul, e o experiență unică dar aici vorbim de nevoi și necesități , care nu mai lasă loc de interpretare.

În lipsa acestuia, locuitorii satului Chelinţa sunt nevoiţi să facă un ocol de 60 de km pentru a ajunge în  Ulmeni, atunci când condiţiile meteo nu permit utilizarea  bacului care face în prezent , trecerea peste Someș.

Un VIS devenit REALITATE. Primarul Lucian Morar, podul de pe S…

Un VIS devenit REALITATE. Primarul Lucian Morar, podul de pe Someș: necesitate și obligativitate. VIDEO+FOTOhttp://jurnalmm.ro/un-vis-devenit-realitate-primarul-lucian-morar-podul-de-pe-somes-necesitate-si-obligativitate-videfoto/

Publicată de Jurnalmm Maramures pe 11 Septembrie 2017

Durata,  la trecerea  cu podul plutitor este de aproximativ 1 oră , pentru a urca pe bac se adună cozi formate din oameni, atelaje, mașini.

Sunt zile și ore mai aglomerate și ore mai lejere, timpul însă nu stă pe loc.

“Trecerea” are un tarif, în funcție de ceea ce  se transportă. Tariful începe de la 5 lei și este apreciat în funcție de greutate.

Locuitorii nu sunt mulțumiți de stadiul lucrărilor și așa cum au menționat , finalizarea podului “este o necesitate” din toate punctele de vedere.

ULMENI: Podul de pe Someș: necesitate și obligativitate

ULMENI: Podul de pe Someș: necesitate și obligativitateUn VIS devenit REALITATE. Primarul Lucian Morar, podul de pe Someș: necesitate și obligativitate. VIDEO+FOTOhttp://jurnalmm.ro/un-vis-devenit-realitate-primarul-lucian-morar-podul-de-pe-somes-necesitate-si-obligativitate-videfoto/

Publicată de Jurnalmm Maramures pe 11 Septembrie 2017

Primarul orașului Ulmeni , Lucian Morar , încrezător că podul va fi finalizat în primăvara anului 2018: “ Așa cum se poate observa ,se lucrează nu chiar în ritmul  poate pe care ni l-am dori , noi cei care locuim în zona aceasta, miile de oameni care așteaptă de atâta timp să vadă această construcție a podului finalizată.

Oarecum au fost și factori care n-au ținut neapărat de execuție , lipsa banilor o perioadă de 4-5 luni, anul trecut, și iernile care s-au succedat .

Teoretic suntem într-un grafic de execuție acceptabil. Poate că anul acesta n-o să reușim să trecem așa cum ne-am dorit dar în primăvara anului viitor , eu cred că în sfârșit , cu toții , ne vom bucura că lucrarea podului va fi finalizată. ”

Lucian Morar, podul o necesitate pentru copiii din Chelința care merg la școală,  în Ulmeni:

“Mă gândesc la copiii din satul Chelința care învață în orașul Ulmeni, ciclul primar, gimnazial și liceal, dar și zecile de oameni sau sutele de oameni care sunt obilgați să traverseze râul Someș cu bacul.

Eu pot spune că, dacă am așteptat cu toții zeci de ani, 100 de ani , să mai aibă puțină răbadare , maximum 8 luni . Eu sunt optimist, încrezător și nerăbdător , dar până la urmă poate e mai bine să fie un lucru făcut mai încet și bine, decât să grăbim lucrurile și să avem anumite surprise tehnice. “

Primarul orașului Ulmeni , Lucian Morar , a dus o luptă permanetă cu factorii decizionali privind necesitatea construcției podului Ulmeni-Chelința :

“A fost bătaia mea cu anumiți factori decizionali pentru a le transmite , să le spun că necesitatea acestu pod este una foarte, foarte mare. Cu greu am reușit să conving pe toată lumea că este nevoie să realizăm acest pod. “

Lucian Morar, implicat în atragerea de fonduri europene pentru orașul Ulmeni și satele aparținătoare :

“Sunt multe proiecte pe care le avem în portofoliul Primăriei orașului Ulmeni, din păcate din cele 14 proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării doar 5 ne-au fost aprobate, pentru celelate vom încerca și vom gândi să găsim surse de finanțare .

Din păcate accesarea de fonduri europene pentru un oraș, fostă comună, nu  îndeplinește condițiile întotdeauna  cerințele  minime de  eligibilitatea  a proiectului. Dar,  vom încerca să accesăm alte fonduri pentru a realiza cât mai multe lucrări.

Lucian Morar își  propune lucruri bune pentru pentru cetățenii orașului Ulmeni și a satelor aparținătoare,   iar zona  Someș-Codru trebuie să revină din nou la viață:

“Cât mai multe lucruri bune pentru cetățenii orașului Ulmeni și a satelor aparținătoare, cât și pentru zona Someș-Codru, zonă mai săracă , dar care trebuie să prindă din nou viață. “

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.