Unde sunt investiţi banii de pensii ai românilor

baniActivele totale ale fondurilor de pensii private obligatorii – pilonul II, au crescut, anul trecut, cu 29%. În total, fondurile de pensii private obligatorii au 24,7 miliarde de lei, la finalul anului trecut, potrivit datelor Autorităţii pentru Supraveghere Financiară. Iată în ce ţin banii.

Titlurile de stat sunt plasamentele preferate de admnistratorii de fonduri private obligatorii. Aici au fost investite 16,26 miliarde de lei, sumă care a crescut cu 25% în ultimul an.

Acţiunile, sunt din punct de vedere al sumelor investite, al doilea tip de plasament preferat. Sumele investite au ajuns la 4,74 miliarde de lei, în creştere cu aproape 30% faţă de finalul anului 2014.

În depozite constituite la bănci, fondurile de pensii au investit 1,16 miliarde de lei, sumă care a crescut cu 52% în ultimul an.

Investiţiile în titluri ale organismelor de plasament colectiv de valori mobiliare (fonduri de investiţii) au ajuns la 960 de milioane de lei, în creştere cu 65% în ultimul an.

Obligaţiunile emise de companii au strâns  930 de milioane de lei din banii fondurilor private de pensii obligatorii. Suma este cu 16% mai mare, la finalul lui 2015, faţă de finalul lui 2014.

Obligaţiunile municipale încep să conteze în topul plasamentelor fondurilor de pensii. La finalul anului trecut, aici erau plasate 360 de milioane de lei, în creştere cu 418% faţă de valoarea înregistrată cu un an în urmă. “Creşterea semnificativă (…) a fost determinată de subscrierea sumei de 300,9 milioane de lei, reprezentând aproximativ 14% din oferta de obligațiuni municipale emise în lei inițiată de primăria București, cu o rată a cuponului între 2,8% și 5,1%, în funcție de scadență”, se explică în statistica ASF.

Structura investitiilor fondurilor private de pensii obligatorii

La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, erau înregistraţi în sistemul pensiilor administrate privat 6,56 milioane de participanţi, ceea ce înseamnă un avans anual de 4,18%.

Contribuţia medie la nivelul participanţilor cu contribuţii în decembrie 2015 a fost de 113,21 lei, în creştere cu 27% faţă de perioada similară a anului precedent.

Valoarea medie a unui cont aferent Pilonului II pentru cei 3,19 milioane participanţi care au avut contribuţii lunare (în perioada mai 2008 -decembrie 2015) a fost de 5.639 lei (aproximativ 1.200 de euro), ceea ce reprezintă o creştere anuală de 26%.

Sursa: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.