Unitățile medicale din Maramureș vor oferi Ucrainei echipamente performante în domeniul sănătății

vizita UcrainaO delegație din Maramureș formată din vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureș, Viorel Deghid și directorul Direcției de Sănătate Publică, Rareș Pop s-a deplasat în Regiunea Ivano Frankisvk din Ucraina. Reprezentanții Maramureșului au purtat discuții cu primarul orașului Ivano Frankisvk, cu Plaviuk Vasyl Sydorovyci, primviceguvernatorul regiunii IvanoFrankivsk, cu directorul Spitalului Municipal și rectorul Universității din IvanoFrankivsk.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea a precizat că, prin această întâlnire, se continuă colaborarea începută în 2012 și 2013, cu o mică întrerupere în 2014, datorită problemelor politice și conflictului armat din zona de Est a Ucrainei. ”Doresc să continuăm relațiile de bună vecinătate într-un moment greu pentru Ucraina. Vecinii noștri, atât  la nivel regional, cât și al municipalității Ivano Frankivsk sunt extrem de mulțumiți de ajutorul oferit de partea română, în special în zona medicală. Experiența românească în domeniul sanitar și în domeniul situațiilor de urgență este una semnificativă și ea poate fi transpusă, cel puțin la nivel de sfaturi și învățăminte, către partea ucraineană. Am reușit, în această perioadă, printr-o strânsă colaborare cu unitățile medicale din Maramureș, reabilitarea Unității de Primire Urgențe din Ivano Frankivsk. De remarcat faptul că s-a reușit acest lucru respectând întocmai modelele de bune practici transmise de noi. Am avut o surpriză extraordinară vizitând Spitalul Municipal din orașul ucrainean, fiindcă este vizibil faptul că există o îmbunătățire grozavă a calităților serviciilor medicale oferite pacienților”, a precizat Gabriel Zetea.

Vicepreședintele CJ Maramureș a mai arătat faptul că această colaborare va continua prin oferirea de către județul Maramureș a unor echipamente performante în diverse domenii, sub formă de donație, echipamente care în România sunt, în acest moment, sub standardele impuse, deoarece noi beneficiem de aparatură mai modernă, însă pentru Ucraina toate aceste aparate sunt de un real folos.

vizita Ucraina2Gabriel Zetea: ”Ucrainienii ne-au solicitat un ajutor de urgență pentru a susține eforturile de război în estul țării”

Conform declarațiilor oferite de Gabriel Zetea, reprezentanții regiunii din Ivano Frankivsk au rugat executivul județului Maramureș să continue demersurile pentru oferirea unui ajutor de urgență, constând în materiale sanitare, pentru susținerea eforturilor de război în estul Ucrainei. ”Am discutat deja această problemă la nivelul Consiliului Județean Maramureș, iar oferirea acestui sprijin ar putea să se lovească de unele probleme de legalitate. În același timp, însă, am luat legătura la Ministerul de Externe al României și am cerut lămuriri suplimentare. Mi s-a confirmat faptul că o astfel de acțiune umanitară se încadrează în politica de stat românească. Așteptăm, în aceste zile, o confirmare scrisă, pentru ca, până la ședința următoare de Consiliu Județean, să putem concretiza acest sprijin”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean. Acesta a arătat că s-a semnat, de asemenea, un protocol în numele CJ Maramureș, după consultarea președintelui Zamfir Ciceu, de extindere a memorandumului de colaborare în domeniul medical între cele două regiuni. Acest protocol va consta în schimburi de experiență între medicii din Ivano Frankivsk și cei din Baia Mare. ”Trebuie, și asta este un lucru extrem de important, să încercăm să deschidem piața medicală românească și în special cea maramureșeană, atât la nivel de pacienți, cât mai ales la nivel de medici. Școlarizarea medicilor ucrainieni în România și atragerea lor în sistemul public românesc ar putea fi soluția pe termen scurt pentru deficitul de medici din zona Maramureșului de Nord, în special. Mă bucur că există toată această deschidere la nivel medical și vom face toate eforturile, în perioada următoare, pentru ca aceste bune practici să fie înscrise în domeniul cultural și educațional”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Viorel Deghid: ”Diplome pentru reprezentanții Maramureșului din partea Regiunii Ivano Frankivsk pentru colaborarea în domeniul sănătății”

Viorel Deghid, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureș a declarat că a participat la toate întâlnirile care au avut loc cu reprezentanții din Ivano Frankivsk, marea majoritate a discuțiilor fiind pe teme medicale. El a arătat că, după vizita lui Raed Arafat, din 2013, ucrainienii au reușit să reproducă o Unitate de Primiri Urgențe care a fost construită pe modelul celor existente în România. Toate realizările din domeniul medical ar putea fi un prim pas pentru accesul Ucrainei în Uniunea Europeană, este de părere Viorel Deghid. ”Am vorbit și despre o coordonare regională SMURD, discuții care le purtăm de doi ani, iar în acest scop am pregătit medici și asistenți medicali din Ucraina, la spitalele din Târgu Mureș. Urmează alte întâlniri care sperăm să fie productive și de folos”, a subliniat președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Acesta a mai arătat că pentru buna colaborare din domeniul sănătății, reprezentanții administrației locale din Ivano Frankivsk au oferit diplome de cetățeni de onoare vicepreședintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, managerului Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș”, Sorina Pintea, directorului Direcției de Sănătate Publică, Rareș Pop și președintelui CAS Maramureș.

Rareș Pop: ”Vom face schimburi bilaterale între studenții la medicină”

Rareș Pop, directorul Direcției de Sănătate Publică Maramureș a arătat că s-a discutat despre un protocol care s-a stabilit între Universitatea de Medicină și Farmacie din Ivano Frankivsk și cea Universitatea ”Iuliu Hațieganu” din Cluj. ”Ne gândim la schimburi bilaterale de studenți la medicină, respectiv studenții ucrainieni, aflați în ani terminali, să vină să dea diferențele și să obțină licența în România. În acest fel, am acoperi deficitul de medici din țară și am continua un proiect care l-am implementat cu Târgu Mureș și unde, în ultimii doi ani, patru serii de studenți au venit din Ucraina și au rămas să practice la noi. Așteptăm decizia Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj, însă am avut deja discuții de principiu și nu credem să fie probleme”, a conchis Rareș Pop, directorul DSP Maramureș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.