Vecernia plecării genunchilor şi procesiunea de Rusalii                      

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a asistat, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la vecernia „Plecării genunchilor”, care a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar. Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarh sfântului locaş, Pr. Virgil Jicărean, consilier pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Fabian Coroian, protopopul Băii Mari, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Dumitru Botiş, inspector eparhial social-filantropic, Arhid. Gherasim Nap, şeful de cabinet al Arhiereului-Vicar, Ipod. Vasile Pop.

A devenit deja o tradiţie ca în ziua de Rusalii, după oficierea vecerniei „Plecării genunchilor”, mulţimea de credincioşi să ponească într-o procesiune prin municipiu, intitulată „Purtați de Duhul Sfânt pe calea Bisericii”.

Anul acesta a avut loc ediţia a VIII-a, pe traseul  Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” – bulevardul Republicii – strada Vasile Alecsandri – strada Hortensie – bulevardul Unirii – Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”. Cele câteva mii de credincioşi, mai multe ca în alţi ani, au purtat în mâini icoane, ripide, au intonat troparul praznicului şi cântece bisericeşti, pe un traseu protejat de echipele de ordine ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei Locale.

În procesiune a fost purtată icoana făcătoare de minuni „Maica Domnului îndurerată” de la Mănăstirea Rohia, pictată în Sfântul Munte Athos, care a fost adusă sâmbătă în procesiune la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare pentru închinarea credincioşilor şi ca să sfinţească municipiul şi locurile pe unde trece.

„Purtați de Duhul Sfânt pe calea Bisericii” este aşteptată cu mult drag de credincioşii municipiului, ei venind împreună cu preoţii lor din parohii, cum s-a întâmplat şi anul acesta, când toţi preoţii parohiilor din Baia Mare au fost în procesiune.

La încheierea procesiunii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc adecvat momentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.