Venituri mai mari pentru cea mai mare parte a populației

Potrivit consilierului județean PSD, Doru Orza, sunt într-adevăr cazuri care au necesitat corecții din partea Guvernului în urma reformei fiscal de anul trecut, însă acestea au un caracter punctual. Cea mai mare parte a populației a cunoscut creșteri importante de venituri în 2017 și va continua să obțină astfel de beneficii și în anii următori.

Alesul județean a subliniat faptul că, peste 1,3 milioane de români cu salariul minim au avut o creștere de salarii de la 1.250 brut în 2016, la 1.450 în 2017, iar de la 1 ianuarie 2018 li s-a adăugat încă 100 lei în plus la salariul net. De asemenea 1,2 milioane de bugetari au primit majorări în cursul anului 2017, iar de la 1 ianuarie 2018, 97% dintre ei au primit majorări de circa 25% la salariul brut, respectiv 4% la salariul net. Peste 5 milioane de pensionari au obținut creșterea punctului de pensie la 1.000 lei în 2017, care va ajunge la 1.100 lei în iulie 2018. Dintre aceștia, circa 2,2 milioane de pensionari au beneficiat și de scutirea plății CASS din pensie, iar 1,2 milioane care au pensii mai mici de 2.000 lei au fost scutiți și de impozitul pe venit. În total sunt peste 7,5 milioane de cetățeni români care au obținut majorări de venituri consistente ca urmare a măsurilor directe ale Guvernului. De asemenea, sunt 120.000 de români care au ieșit din șomaj și au obținut un loc de muncă, ceea ce le aduce, desigur, venituri mai mari în buzunare, a subliniat Doru Orza, consilier județean.

Pe lângă aceștia se adaugă alte milioane de angajați din sistemul privat care au cunoscut creșteri de venituri în urma evoluțiilor pozitive din economie determinate de programul de guvernare al PSD. Salariile în mediul privat au crescut cu aproape 12% în 2017, iar cele din sistemul public (în special la medici și dascăli) cu aproape 22%. În anul 2017, punctul de pensie a crescut la 1000 lei, iar pensia minimă la 520 lei. Ca urmare, pensia medie de asigurări sociale s-a majorat cu 10,3%. Puterea de cumpărare a veniturilor salariale s-a majorat în 2017 cu 12,7%. În raport cu aceștia, cazurile care necesită unele corecții din partea Guvernului, astfel încât să nu le fie afectat nivelul veniturilor, au un caracter cu totul punctual. Guvernul a găsit sau va găsi soluții pentru aceste corecții, astfel încât veniturile lor să nu fie afectate.

”Nu este vina Guvernului că patronii nu au modificat salariile angajaţilor după transferul contribuţiilor. Mulţi au preferat să ofere bonusuri angajaţilor până la clarificarea situaţiei legislative. Pentru cei care au primit bonusuri, veniturile nu au scăzut. În cazul celor cărora chiar le-a scăzut salariul, a fost strict decizia angajatorului, în condiţiile în care transferul contribuţiilor nu ar fi însemnat nici un efort financiar suplimentar. O decizie pe care orice angajator o poate lua, în orice moment, fără nici o legătură cu legea salarizării sau cu noul Cod Fiscal”, a concluzionat consilierul județean PSD Maramureș.

Biroul de presă al PSD Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.