Veste BOMBA! Romanii plecati de 6 luni in strainatate, vor plati obligatoriu 5.5% statului din Romania!

O veste foarte proasta venita de la Guvernul Romaniei pentru Romani plecati la munca in tari straine, potrivit noului Cod fiscal, de la 1 ianuarie 2016 toate persoanele fizice rezidente in Romania care nu realizeaza venituri, nu sunt scutite de aceasta plata a contributiei de sanatate prin efectul generat de legii si nici nu sunt coasigurate prin intermediul unei persoane fizice ce deja contribuie la sistemul de sanatate.

Cei vizati de aceasta masura a legii se numara cetateni romani ce lucreaza in strainatate, fara sa renunte la rezidenta fiscala din Romania, care nu pot proba detinerea unei asigurari de sanatate emise de autoritatile din alte state membre.

De astfel, potrivit noului Cod fiscal, toti romani din strainatate vor achita o contributie in cuantum de 5,5% din salariul minim valabil in acel an.

Romani din strainatate au obligatia sa declare la ANAF pentru luarea in evidenta in termen de 15 zile de la data de cand nu mai realizeaza venituri , conform articolului 180 din noul Cod fiscal.

Aceasta plata a contributiei se va face trimestrial pe data de 25 a ultimei luni din trimestrul respectiv.

Iar cei vizati de lege se regasesc intr-o gama larga de persoane de exemplu persoanele casnice, cei ce lucra in agricultura desfasurata in strainatate, fara sa renunte la rezidenta fiscala din Romania, care nu pot detinerea unei asigurari de sanatate emise de autoritatile din tara care se afla recunoscuta si in Romania, dupa articolul 153 din noul Cod fiscal.

Si cetatenii romani ce lucreaza neoficial in alte state membre, de exemplu cei ce fac menaj, lucratori din constructii si multi alti etc.

Si articolul 59 din noul Cod fiscal, o persoana fizica cetatean roman , care stie ca va pleca din Romania pentru mai mult de 183 de zile si este interesat sa isi schimbe rezidenta fiscala, va trebui sa depuna o declaratie pentru renuntarea la rezidenta fiscala, cu minim 30 de zile inainte de plecare.

Dar atentie! pana in momentul schimbarii rezidentei fiscale, cetateni romani platesc catre bugetul din Romania, impozitul pe veniturile realizate in Romania, dar si cele realizate in strainatate.

Sursa: padtv.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.