VESTE MARE pentru TOŢI ROMÂNII! SE IEFTINEŞTE

europeÎn aşteptarea eliminării tarifelor de roaming de la 15 iunie 2017, când toate serviciile mobile vor avea, oriunde în Uniunea Europeană, acelaşi preţ ca în ţară, roaming-ul în Europa se ieftineşte semnificativ peste trei săptămâni, de la 30 aprilie. ECONOMICA.NET vă spune care vor fi tarifele maxime stabilite de UE şi ce preţuri vor plăti românii care călătoresc în Europa pentru apeluri telefonice, mesaje sms şi internet mobil.

Astfel, de la 30 aprilie 2016, suprataxa de roaming scade, în Spaţiul Economic European (statele UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), la maximum 5 eurocenţi peste preţul standard din ţară, dar nu mai mult de 19 eurocenţi pe minut, potrivit calendarului de eliminare a tarifelor de roaming pentru piaţa internă a UE, stabilit de Comisia Europeană. Pentru apelurile primite atunci când călătoriţi într-o altă ţară UE, operatorii vor putea percepe, de la 30 aprilie, un tarif de maximum 1,14 eurocenţi pe minut.

Pentru mesajele sms trimise, tariful maxim stabilit de UE va fi de 2 eurocenţi peste preţul din ţară şi nu va putea depăşi, cu totul, 6 eurocenţi/sms.

Netul mobil va costa în UE maximum 5 eurocenţi peste tariful naţional, cu un plafon de 20 de eurocenţi.

UE a limitat, de la 1 iulie 2014, tarifele de roaming la 19 eurocenţi/minut pentru apelurile de voce trimise, 5 eurocenţi/minut pentru apelurile primite, 6 eurocenţi pentru mesajele sms trimise, respectiv 20 de eurocenţi pentru megabyte-ul de net mobil.

Comisia Europeană încearcă încă din 2007 să elimine tarifele de roaming. Tarifele maxime stabilite de UE nu includ TVA, taxă care se ridică la 20% în România. Operatorii pot oferi orice tarif atât timp cât nu depăşesc limitele reglementate de UE.

Doar doi operatori au anunţat noile tarife de roaming

Dacă aveţi planuri să călătoriţi în UE începând din 30 aprilie şi sunteţi clienţi Orange sau Digi Mobil, mai aveţi de aşteptat până să ştiţi cu exactitate cât vă va costa telefonia mobilă şi netul.

Dacă sunteţi client al unuia dintre aceşti operatori şi doriţi să vă planificaţi cheltuielile pentru o călătorie în Europa, puteţi lua în calcul doar plafoanele stabilite de UE, la care adăugaţi TVA: astfel se ajunge la tarife maxime de 6 eurocenţi plus preţul naţional pentru minutul de voce, dar nu mai mult de 22,8 eurocenţi pe minut, 1,368 eurocenţi pe minut pentru apelurile primite, 2,4 eurocenţi plus tariful naţional pentru mesajele sms, dar nu mai mult de 7,2 eurocenţi, respectiv 6 eurocenţi plus preţul naţional pentru megabyte-ul de internet mobil, dar nu mai mult de 24 de eurocenţi/MB.

Contactaţi de ECONOMICA.NET, reprezentanţii Orange România au refuzat să comunice noile tarife de roaming, motivând că le vor anunţa săptămâna viitoare, împreună cu o broşură.

Reprezentanţii RCS & RDS, compania-mamă a Digi Mobil, au precizat că vor anunţa noile tarife la o dată ulterioară.

Vodafone România, subsidiară a grupului britanic Vodafone, şi Telekom România, parte a grupului Deutsche Telekom, au anunţat deja noile tarife de roaming conforme cu plafoanele stabilite de UE de la 30 aprilie.

Mai multe pe economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.