VESTE-ŞOC pentru FUMĂTORI! Ce ţi-a pregătit GUVERNUL

Fumatul creează dependenţăStatisticile Ministerului Sănătăţii (MS) arată că 82% dintre decesele prin cancer de plămân din România anului 2012 s-au datorat fumatului. Peste 10.000 de români au murit din cauza cancerului pulmonar în 2012, potrivit celor mai recente măsurători făcute de MS. În acest context, se înfiinţează, prin HG, un comitet interministerial care să coordoneze, pe termen mediu şi lung, elaborarea şi implementarea politicilor şi acţiunilor de control al consumului de tutun în România.

Ravagiile pe care le face fumatul în rândul românilor

În anul 2012, în România au fost diagnosticate 11.644 persoane cu cancer pulmonar, în creştere cu 9,6% faţă de anul 2008, dintre care marea majoritatea au murit (mai precis, 10.071 persoane) din cauza acestei maladii, cu 8,2% mai mult decât în 2008, se arată în proiectul de HG prin care MS înfiinţează un comitet interministerial care are ca scop controlul consumului de tutun.

Incidenţa fumatului în populaţia adultă din România este de 26,9%, potrivit Global Adults Tobacco Survey.
Mai mult, 55% dintre decesele bolilor respiratorii cronice şi 19% dintre decesele prin boli cardiovasculare ale românilor sunt atribuite fumatului, se arată în proiectul de HG antemenţionat.

Crearea acestei structuri e o exigenţă impusă României prin Convenţia Cadru pentru Controlul Tutunului, tratat internaţional ratificat de România prin Legea nr.335/200.

Comitetul interministerial de control al fumatului îşi propune să scadă povara îmbolnăvirilor cauzate de consumul de tutun, prin scăderea mortalităţii atribuibile consumului de tutun şi prin scăderea presiunii sociale şi asupra familiilor celor bolnavi, spun oficialii MS în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Comitetul interministerial de control al fumatului va avea în componenţă reprezentanţi din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Ministerul pentru Societatea Informaţională, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Concret, cum va controla comitetul consumul de tutun în România

Structura interministerială va coordona elaborarea unei strategii naţionale privind controlul consumului de tutun la noi, va face şi implementa planuri de acţiune coordonate pentru controlul consumului de tutun în România, se arată în proiectul de HG antemenţionat.

Cum gestionează Europa problemele generate de consumul de tutun în creştere

În majoritatea statelor membre funcţionează structuri naţionale care planifică politicile legate de consumul de tutun. Aceste structuri sunt, de regulă, intersectoriale, cuprind toate ministerele implicate şi sunt coordonate de ministerele/agenţiile de sănătate, spun autorii proiectului de HG privind înfiinţarea unui comitet interministerial care să controleze consumul de tutun în România.

România are din 2007 un program naţional stop fumat

Subprogramul naţional Stop Fumat al Ministerului Sănătăţii a fost demarat în 2007 şi este coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”.
Programul este susţinut cu ajutorul unei echipe formate din peste 60 de medici şi psihologi din peste 20 de oraşe din România şi oferă fumătorilor un tratament complet pentru renunţare la fumat (consiliere psihologică şi tratament medicamentos), conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Tratamentul durează între două şi trei luni.

Şansele de recidivă după încheierea tratamentului depind exclusiv de pacient, de gradul în care a reuşit să înveţe noile obiceiuri ale vieţii de nefumător. Cu cât pacientul e mai hotărât să renunţe la fumat, urmează recomandările psihologului şi tratamentul prescris de medic, cu atât şansele de a rămâne nefumator sunt mai mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.