VESTE ŞOC! Salariu de MINIM 3.800 de lei! E OBLIGATORIU…

baniExistă viaţă după darea în plată! În noile condiţii de creditare afişate de bănci, pentru a te califica la un credit pentru cumpărarea unui imobil în valoare de 65.000 de euro, fără să ai banii de avans, ai nevoie de venituri cuprinse între 3.800 de lei şi 7.800 de lei. Dacă eşti o familie cu un copil în întreţinere. De unde provin diferenţele şi cum puteţi alege cea mai bună variantă de finanţare vedeţi în continuare.

Avem deja nouă bănci comerciale care și-au schimbat condițiile de acordare a creditelor ipotecare. La ora actuală, avansul de 15% s-a transformat la fiecare bancă în parte, dintre cele nouă care au schimbat regula, într-un avans de 25%-35%. Perioada pe care se poate întinde rambursarea creditului s-a modificat și ea, la 25 sau 30 de ani (nu excludem apariția variantelor cu 20 de ani), iar dobânzile au crescut în unele cazuri în funcție de profilul clientului, de perioada de rambursarea aleasă.

La toate aceste modificări se adaugă vechile norme de creditare ale fiecărei bănci, aprobate de BNR în funcție de anumite criterii. Astfel, la unele bănci gradul maxim de îndatorare, indiferent de numărul creditelor contractate este de 40%-50%-55% și în cazuri extreme de rare de 60%. Gradul maxim de îndatorare înseamnă că, toate datoriile adunate ale clientului împrumutat (inclusiv coșul zilnic și ratele la credit) nu au cum să depășească procentele de mai sus, pentru ca individului să îi rămână bani și pentru nevoile zilnice.

Luând în calcul toate aceste variabile este foarte greu și uneori pare imposibil ca un client să se mai califice acum pentru un credit ipotecar, afară de Prima Casă. Nu este chiar aşa.

În ciuda avansului mărit, clienții pot recurge ca și până acum la următoarele tertipuri: credit de nevoi personale și credit de nevoi personale cu ipotecă pentru a acoperi valoarea avansului cerut de bancă, sau credit de nevoi personale cu ipotecă, pe un imobil al clientului sau pe imobilul părinților, rudelor, etc. În plus, dacă prognozele BNR, că prețurile pe piața imobiliară vor scădea cu 10%, se vor adeveri, clienții își vor putea diminua avansul exact cu acest procent printr-o supraevaluare a imobilului pe care îl au de cumpărat. Practica este veche și se realizează în tandem cu proprietarul imobilului și cu evaluatorul, dacă este cazul.

Citeste mai multe pe economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.