Veşti PROASTE legate de BANII a milioane de români, din ianuarie

Ritmul galopant al inflaţiei din ultimele luni ar putea determina Banca Naţională a României să majoreze dobânda de politică monetară la 2% chiar la şedinţa din 8 ianuarie. Din fericire, masura de majorare a dobânzii nu va fi dublată de un deficit de lichiditate, fapt care va ajuta inidcele ROBOR la 3 şi 6 luni să se menţină uşor peste nivelul dobânzii de politică monetară. În privinţa cursului de schimb, analiştii se aşteaptă ca fluctuaţiile să nu depăşească 4,7 lei pentru un euro anul viitor.

Preţurile de consum au crescut cu 3,2% în noiembrie 2017 comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut, iar inflaţia în creştere va afecta încă şi mai pronunţat cursul de schimb şi dobânzile. Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că inflaţia a înregistrat în noiembrie cel mai ridicat nivel din august 2013, când a fost 3,67%. Ţinta de inflaţie a BNR pentru 2017 este 2,5% (plus minus 1%), iar prognoza este de 2,7% la finalul anului. Primele „victime” ale creşterii inflaţiei peste aşteptări sunt dobânzile şi cursul de schimb.

În consecinţă, economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,5% decembrie la decembrie, perspectivele de creştere păstrându-se şi anul viitor. „Mă aştept ca, la începutul anului viitor, rata inflaţiei să crească la 4,5-5%. Este clar, inflaţia creşte din cauza excesului de cerere. Creşterea economică la trei trimestre a fost de 8,8%, în timp ce consumul a crescut cu 13,3%. Toate acestea sunt semne clare de supraîncălzire a economiei, ceea ce ar putea determina banca centrală să crească dobânda de politică monetară la 2% chiar de la şedinţa din luna ianuarie”, a declarat Ionuţ Dumitru. Acesta a precizat că în alte patru cinci viitoare şedinţe de politică monetară, BNR ar putea duce dobânda cheie până la nivelul de 3%.

Ceva mai conservator, economistul şef al ING Bank, Ciprian Dascălu, crede că BNR va modifica dobânda cheie abia la şedinţa din februarie, deşi creşterea peste aşteptări a inflaţiei s-ar putea să influenţeze mai repede deciziile Consiliului de Administraţie al BNR. Şi în cazul economistului ING Bank previziunile pentru prima etapă de majorare a dobâmzii de politică monetară sunt de 0,25%, de la 1,75% la 2%.

Cum afectează acest lucru populaţia? Majorarea dobânzii cheie atrage după sine majorarea dobânzilor din piaţa interbancară şi implicit pe cele din zona de retail.

Aşa cum arată Ciprian Dascălu, prin realizarea deficitului bugetar de aproape 3%, banii se întorc în piaţă, iar nivelul indicelui ROBOR overnight este de 1,06%, mult mai aproape de dobânda la facilitatea de depozit (de 0,75% în prezent), ceea ce arată un surplus de lichiditate pe piața interbancară, nu un deficit. În plus, pe 17 ianuarie sunt scadente titluri de stat de 8 miliarde de lei, fapt care va majora din nou lichiditatea în sistem.

Citeste continuarea pe economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.