Vezi ce păţeşti dacă stai pe telefon înainte de culcare. Sigur nu ştiai asta

Vezi ce păţeşti dacă stai pe telefon înainte de culcare. Sigur nu ştiai asta

Obișnuiești să stai pe telefonul mobil în pat, înainte de culcare? Tehnologia ne-a invadat vieţile şi implicit dormitoarele. Opt din zece români folosesc telefonul înainte de a adormi! Totuși te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău atunci când faci asta?
Românii verifică în special email-uri şi conturi de socializare. Ecranele emit însă o lumină albastră care are un efect mai puţin cunoscut. Acela de a ne ţine trezi. Asta pentru că organismul crede că este încă zi, astfel producţia de melatonină, numită şi hormonul somnului, este mai scăzută.

Laptopul, televizorul sau smartphone-ul nu au ce căuta în dormitorul nostru dacă vrem să avea un somn odihnitor. Organismul are nevoie de minimum şapte ore pe noapte pentru regenerarea celulelor. Din păcate, românii uită să-şi lase deoparte gadgeturile atunci când se pregătesc să doarmă, iar cifrele arată că 40% din populaţie are simptome specifice insomniei.

Studiile arată că folosirea gadgeturilor înainte de a adormi poate duce la apariţia durerilor de cap, a insomniilor şi chiar a depresiei.

Lipsa somnului îmbătrâneşte organismul. Pot apărea boli cardiovasculare, ateroscleroză, diabet, dar şi probleme de concentrare la muncă.

Peste 1 milion de români au tulburări ale somnului, iar dintre ei doar 5000 ajung să fie diagnosticaţi. 40% din populaţie are simptome specifice insomniei şi 10% dintre români ajung să dezvolte boala.

Pentru un somn de calitate, medicii spun că este important să avem grijă şi la alte aspecte.

Nu trebuie să consumăm cafea, ceai negru ori ciocolată cu până la şase ore înainte de a pune capul pe pernă. De asemenea, seara nu sunt recomandate exerciţiile fizice.

Medicii vă recomandă să aveţi, pe cât posibil, aceleaşi ore de trezire şi de culcare. Pentru a avea un somn odihnitor, puteţi să vă relaxaţi înainte cu o carte bună, să faceţi yoga sau exerciţii de meditaţie.Citeste mai mult pe RTV.NET

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.