Victoria Baltag: ,,Filmul despre Experimentul Pitesti ilustrează o pagină din istoria sumbra si necunoscuta a României”

Victoria Baltag: ,,Filmul despre Experimentul Pitesti ilustrează o pagină din istoria sumbra si necunoscuta a României”

Victoria Baltag este un regizor roman, care iubeste istoria nationala si care vrea sa aduca in fata publicului, o parte prea putin cunoscuta din perioada comunista. Si cum altfel? Prin film, dar pentru asta, are nevoie de sustinere financiara. Asadar, orice contributie conteaza.

Victoria Baltag cum te-ai prezenta in cateva cuvinte cititorilor ziarului nostru? In acelasi timp vrei ca lumea sa nu uite ce s-a intamplat in comunism, adica, vrei sa apara un film pe tema represiunii comuniste dar, nu sunt bani. Poti dezvolta aceste aspecte?

Despre mine:

Regizor/Producator cu suflet si pasiune pentru istorie, arta si educatie (din februarie 2012 am realizat peste 40 de documentare si scurt-metraje, cu premii nationale si internationale); in prezent sunt in post-productie cu primul film de lung-metraj despre Experimentul Pitesti, si in dezvoltare cu reproducerea  ‘Tararira’, film pierdut al lui Benjamin Fundoianu (regizor roman), care a realizat in Buenos Aires in 1936  un muzical-capodopera.

In mass-media circula in prezent peste 600 de materiale media legate de filmele si activitatea mea artistica si academica.

Sunt asistent universitar la University College London si doctoranda in istoria cinematografiei. Am peste 60 de concursuri castigate (fie ele premii de excelenta,  burse, distincii, diplme de merit sau de recunoastere a competentelor, medalii,  premii de popularitate, granturi, etc.).

 Despre film: Nicolae Iorga spunea ca o natie care nu-si cunoaste istoria e ca un copil care nu-si cunoaste parintii. Acest film de interes national spune povestea unei istorii uitate si prea putin cunoscute a perioadei 1948-1952 in Romania, cand, prin prisma unei doctrine politice prost intelese, ne-am distrus intelectualitatea si burghezia tarii, elita unei societati. Filmul artistic la care lucram este primul film artistic despre Experimentul Pitesti, un film independent, realizat din strangeri de fonduri. Suntem la un pas de finalizare si facem apel la companiile care pot directiona luna aceasta (martie 2018) cei 20% din impozitul anual pe profit pe 2017 catre proiectul nostru. Contributii independente se pot face si pe: http://hermanfilm.com/donatii/

Exista cadru legal ca anumite institutii sa te poata ajuta, ma refer la Consilii Judetene sau Primarii?

Consillile Locale si cele Judetene, primariile, patidele politice, companiile de stat sau cele particulare, toate au cadru legal de sustinere a unui asfel de proiect. Noi avem un ONG partener (Asociatia Connections Romania) prin care se pot directiona fonduri sub forma de donatii. Suntem in legatura cu Primaria din Pitesti care ne-a contactat recent si asteptam si alte institutii sa ne sprijine in acest sens. Pentru post-productie ne sunt necesari 56 000 de euro.

 Sa inteleg ca te adresezi tuturor acelora care ar putea sa te ajute financiar, pentru ca lumea sa inteleaga ca trecutul acela sa nu se repete, fireste ma refer la tot ce vrei sa evidentiezi prin filmul tau. Care este contul in care oamenii pot sa finanteze acest proiect si de ce suma este nevoie?

Filmul despre Experimentul Pitesti ilustrează o pagină din istoria sumbra si necunoscuta a României ; în film sunt prezentate deopotrivă frumusețile, cât și tristețile vremurilor dintre anii 1948-1952 – momente găsite în arhive, cărți, documentare – informații care nu se află încă în cărțile de istorie. Un film creat cu dragoste și cu inimă deschisă; cu cei mai iubiți actori români (printre care si Ion Caramitru) și cu cea mai frumoasă echipă de producție (vezi IMDB: http://www.imdb.com/title/tt4623752/)

Filmul nostru a luat viață 100% din donații, cu ajutorul a peste 600 de oameni care s-au alăturat echipei.  Asa am realizat productia in 2015. În prezent, colectam fonduri pentru post-productie, onorariile actorilor, echipei și taxele de festival.

Mai jos las 3 minute de prezentare a unei stiri TVR cu povestea filmului (si imagini din lung-metraj):

http://media.tvrnews.ro/video_local/201803/eu-sunt-romania-untitled-project-1-mpeg4-16×9-11711500_11711500.mp4

Asadar:

Dacă aveti o firmă, direcționati-ne cei 20% din impozitul anual pe profit, iar ca persoană fizică, cei 2% din impozitul anual. Practic, parte din impozitul datorat ANAF merge catre un  proiect cultural, iar ca bonus oferim un pachet publicitar avantajos. Detaliile bancare sunt:

Contact: 0747551721, office@connections.org.ro

Cont în lei (puteți dona doar LEI):

Numele beneficiarului ASOCIATIA CONNECTIONS

Numele băncii Patria Bank

Numele sucursalei SUCURSALA TRAIAN

Adresa sucursalei și a bancii BUCURESTI SECTOR 2

IBAN RO05CARP0451P0067179RO02

BIC (SWIFT) CRDZROBU

Daca vei reusi sa gasesti acele resurse sa apara filmul, ne promiti ca vei veni in orasul nostru sa-ti promovezi aceasta realizare?

Filmul acesta va ajunge in toate casele romanilor (si mai mult decat atat), va rula in salile de cinema, la televizor, pe internet. Voi merge cu el in sate si orase –  unde nu exista cinematograf, voi face acest subiect istoric sa fie cunoscut;  ca sa cladim o societate sanatoasa, trebuie sa avem o temelie cultural-istorica reala. Voi fi onorata sa vin in oras la Dumneavoastra cu filmul!

Un gand pentru cititorii Jurnalmm

Totul este posibil cat exista intentii bune, suflete frumoase, daruire fara dramurie, iubire neconditionata, entuziasm si dorinta de a realiza lucruri minunate pentru noi si pentru urmasii nostri. Cred ca secretul vietii este sa traiesti pe pamant frumos si sa lasi in urma o dovada palpabila a existentei tale urmasilor (o carte scrisa, un pom sadit,  un proiect sustenabil, un copil crescut cu dragoste si atentie ).

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.