Vijelie în sudul litoralului; Mangalia și stațiunile, afectate

Municipiul Mangalia și stațiunile din sudul litoralului au fost lovite de o vijelie puternică, vineri după-amiază și seara, după ce Centrul Meteorologic Regional Dobrogea a emis trei atenționări cod galben de precipitații pentru județul Constanța.

Potrivit meteorologilor, cantitățile de precipitații prognozate, de 25-30 l/mp, au fost depășite în sudul litoralului unde au fost înregistrate căderi de ploaie de 40 l/ mp, într-o jumătate de oră, iar viteza vântului a ajuns până la 40 km/h.

Secția de Pompieri Mangalia și Stația de Pompieri Tuzla au fost solicitate să intervină pentru evacuarea apei sau degajarea zonelor unde au căzut copaci, atât pe străzi, cât și pe autoturisme staționate în Mangalia și stațiunile Saturn, Jupiter, Venus, Olimp, Neptun și Cap Aurora, după ce au fost primite 126 de apeluri de urgență.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța a intervenit cu patru autospeciale și patru motofierăstraie, deservite de 17 subofițeri operativi, sub comanda unui ofițer.

În sprijinul pompierilor militari au venit și 200 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean Constanța, împreună cu echipajele RAJA și reprezentanții Primăriei Mangalia.

Conform primelor evaluări transmise de autorități, cel mai grav afectat de furtună a fost municipiul Mangalia, unde mai multe mașini au fost distruse de copacii smulși din rădăcini și câteva gospodării au fost inundate.

„Vijelia a fost de groază. Așa ceva nu am mai văzut. Practic, la ora 18.00, s-a întunecat cerul și s-a făcut noapte, dintr-o dată. Chiar am dat dispoziție să se aprindă luminile în hotel și în restaurant când deodată a început vântul, ca o tornadă, copacii bătrâni de peste 40 de ani au fost smulși. Trei au căzut în parcarea complexului și pe șosea, peste mașini. Nu știam unde să alerg mai întâi”, a declarat Dănuț Stan, directorul Complexului Tismana, din stațiunea Jupiter.

Autoturismele avariate de arborii căzuți, opt autovehicule doar în stațiunile din sudul litoralului, aparțin turiștilor aflați în vacanță, a spus Dan Vucea, adjunctul șefului Poliției Locale Mangalia.

De asemenea, pe DN 39, în dreptul Hergheliei Mangalia, un arbore smuls din rădăcini s-a prăbușit pe șosea, circulația fiind blocată până la degajarea carosabilului.

Grindina, a spart mai multe geamuri la Herghelia Mangalia și la Sanatoriul Mangalia, iar apa a inundat câteva locuințe dintr-un cartier al municipiului. Și în satele Albești și Arsa a plouat cu grindină, iar furtuna a rup arbori și a pus la pământ culturile agricole și a afectat o casă de vacanță din satul Limanu. Nu s-au înregistrat victime omenești.

Și pe mare furtuna a fost amenințătoare, o navă a Agenției Române pentru Salvare Vieții Omenești pe Marea (ARSVOM) intervenind cu o șalupă pentru salvarea unei ambarcațiunii cu șapte persoane la bord, aflată în derivă la o distanță de 3,5 mile marine sud-est de intrarea în portul Mangalia. Yachtul, împreună cu echipajul de la bord, a acostat în siguranță în portul turistic Mangalia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.