VIN LA TINE ACASĂ! Îţi vor MONTA ASTA

VIN LA TINE ACASĂ! Îţi vor MONTA ASTA
Sute de mii de contoare inteligente se montează, începând cu acest an, în Transilvania, nordul Munteniei şi Oltenia

Programul de montare a contoarelor inteligente este continuat de Electrica, şi în acest an, cu 200.000 de noi unităţi. CEZ prezintă doar programul 2016-2020, care presupune montarea a peste 400.000 de contoare. Enel şi E.ON aşteaptă ca programul lor pentru 2016 să fie avizat de ANRE,  apoi îl vor face public. Toate investiţiile distribuitorilor în contoarele inteligente vor fi regăsite în factura la curent a consumatorilor

Contoare inteligente Enel

Electrica. Compania de stat Electrica, care asigură distribuţia şi furnizarea de energie electrică în nordul Munteniei, Transilvania şi Muntenia Nord, va monta, în acest an, 200.000 de contoare inteligente acasă la consumatorii fizice şi la firme, potrivit unui răspuns al reprezentanţilor companiei adresat ECONOMICA.NET. La un preţ de 1.000 de lei pentru fiecare contor (inclusiv în lucrări de modernizare a infrastructurii de distribuţie), investiţia este de 200 de milioane de lei. Această sumă se va regăsi în facturile la curent ale consumatorilor, pentru că investiţiile în contorizarea inteligentă sunt recunoscute de către ANRE. Electrica nu a precizat care va fi impactul în factura clienţilor al montării acesto contoare. „Investiţiile în sisteme de contorizare inteligentă sunt recunoscute de către ANRE ca orice altă investiţie în domeniu, neexistând costuri suplimentare”, este singura menţiune la subiect a companiei.

„Un astfel de proiect va permite evaluarea tehnico-economică a diverselor soluţii tehnice, fiind primul pas al implementării SmartMetering în grupul Electrica. În cadrul acestui proiect, Electrica intenţionează implementarea unui sistem de management al datelor măsurate (MDM), care să permită utilizarea integrală a datelor furnizate de contoarele inteligente în scopul îmbunătăţirii managementului reţelelor de distribuţie şi a cresterii gradului de satisfacţie a clienţilor săi (monitorizarea întreruperilor de energie, a nivelului de tensiune furnizat, precum şi a parametrilor de calitate ai energiei electrice)”, mai spun reprezentanţii Electrica.

Programul de montare acontoarelor inteligente de către Electrica a început în 2012, în ultimii patru ani, în cadrul unor programe-pilot. Compania a instalat 85.000 de contoare la firme şi 60.000 la clienţii rezidenţiali. În prezent, programele – pilot în derulare la nivelul celor trei filiale de distribuţie presupun montarea a 250.000 de contoare, din care 200.000 doar în acest an.

Electrica deserveşte 3,5 milioane de clienţi.

CEZ. Distribuitorul şi furnizorul de curent pentru regiunea Olteniei, CEZ, nu dezvăluie planul de montare de contoare inteligente pentru acest an. Reprezentanţii acestuia precizează că, strict pentru 2016, vor anunţa programul doar după ce Agenţia Naţională de Reglementare în Energie(ANRE) le aprobă planul de investiţii. Cehii dezvăluie doar planul general 2016 – 2020, care prevede montarea a 436.000 de unităţi. În 2012, CEZ a montat 1.200 de contoare inteligente, în 2013 – 2014, 13.000 de unităţi, iar în 2015 au fost 20.150 de unităţi.

CEZ Oltenia deserveşte circa 1,4 milioane de clienţi.

Enel, care deservește Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea nu a dezvăluit planul 2016 de montare a contoarelor inteligente.

E.ON Moldova nu a dezvăluit planul 2016 de montare a contoarelor inteligente.

Rezultatele implementării proiectelor-pilot realizate în anul 2015 vor fi evaluate de către ANRE, urmând ca, în cazul în care analiza cost-beneficiu va fi pozitivă, Operatorii de Distribuţie să propună, până la sfârşitul lunii martie 2016, iar ANRE să aprobe, Planul Naţional de Implementare a Sistemelor de Contorizare Inteligentă.

sursa: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.