Votul românilor pe 25 mai important pentru locul României în Uniunea Europeană

zgoneaRep: D-le Valeriu Zgonea, duminică, 25 mai, România, Maramureșul și toți cetățenii Europei sunt chemați la vot. Explicați-ne de ce este important să ieșim să alegem eurodeputații României și cum pot schimba aceștia soarta țării la nivelul Uniunii Europene?

Valeriu Zgonea: Votul românilor pe 25 mai este foarte important pentru viitorul nostru, pentru locul României în Uniunea Europeană. Parlamentul European joacă un rol major pentru fiecare țară membră, mai ales că deciziile care afectează viața de zi cu zi a oamenilor nu se mai iau la București, ci se iau la Bruxelles și la Strasbourg. Vrem să fim respectați în Europa și să ocupăm locul pe care îl merităm la masa deciziilor europene. Totodată, dacă vrem să vedem o creștere a nivelului de trai pentru cât mai mulți dintre români, atunci trebuie să trimitem în Parlamentul European oameni care să promoveze bunăstarea. Am văzut cu toții ce a însemnat austeritatea impusă de partidul popularilor europeni și de aliații lor din România, domnii Băsescu, Boc și Blaga. Eu nu cred că românii își mai doresc tăieri de salarii si pensii, disponibilizări și închideri de școli și spitale. Eu cred că românii au văzut în ultimii doi ani că țara poate fi guvernată și altfel. Că pot fi create și locuri de muncă noi, dar și kilometri de autostradă câți nu au fost realizați în tot regimul Băsescu. Că pot fi majorate și pensiile, dar și fondurile alocate susținerii întreprinzătorilor români. Că pot fi crescute și salariile mici, dar și exporturile realizate de economia României. Dacă vrem să rămânem și pe mai departe pe acest drum, atunci este important ca PSD să trimită în Parlamentul European cât mai mulți europarlamentari, pentru ca aceștia, împreună cu social-democrații europeni, să promoveze o politică a bunăstării la nivelul întregii Uniuni Europene.

 Maramureșul  este cel mai frumos loc de pe pământ, cu cei mai mândri și frumoși oameni

 Rep: Reveniți din nou în Maramureș la o perioadă relativ scurtă de la ultima vizită. În această campanie europarlamentară am avut nume grele de la centru, săptămâna trecută fiind aici chiar președintele României, Victor Ponta, alături de vicepremierii Liviu Dragnea și Daniel Constantin, precum și eurodeputații Mircea Pașcu, Daciana Sârbu, Corina Crețu. Înainte de aceasta l-am avut pe Cătălin Ivan, apoi pe directorul general al DNADR, Narcis Neaga, iar acum dvs. Aveți un mesaj pentru Maramureș, pentru Baia Mare, pentru Sighetu Marmației?

Valeriu Zgonea: Maramureșul este un loc binecuvântat. Cred că este cel mai frumos loc de pe pământ, cu cei mai mândri și frumoși oameni. Iubesc Maramureșul și vin aici cât de des îmi permit, pentru a trăi câteva clipe de bucurie și de liniște sufletească. Maramureșul este un simbol al României și un centru al moștenirii noastre culturale. Cred că trebuie să facem toate eforturile pentru a păstra aceasta moștenire, pentru a pune în valoare adevăratele repere ale identității noastre spirituale și pentru a promova în întreaga lume acest colțde rai. Este timpul să regândim, să remodelăm tot ce este în această regiune atât de bogată și de frumoasă.

 Pentru Podul peste Tisa, care va face legătura cu Ucraina, Guvernul Ponta a aprobat peste 10 milioane lei

 Rep: Avem nevoie de locuri de muncă, de legi benefice pentru cetățean, de dezvoltare economică. Maramureșul are nevoie de infrastructură, iar aici o problemă stringentă este Drumul Național 18, Baia Mare – Iacobeni, unde lucrările stagnează din cauza constructorului. Cum poate Guvernul României să rezolve această problemă și cum pot europarlamentarii să susțină proiectele noastre în Parlamentul European?

Valeriu Zgonea: Guvernul Ponta a analizat proiectele și direcțiile de dezvoltare ale județului Maramureș, în toate domeniile, de la infrastructură la educație și sanatate, de la turism la centre sociale. Există mai multe proiecte, începând cu infrastructura rutieră, modernizarea Aeroportului Baia Mare, drumul rapid Baia Mare – Vaja sau centura Sighetului și a Băii Mari, pentru care vom gasi soluții de finanțare în cel mai scurt timp. Pentru Podul peste Tisa, care va face legătura cu Ucraina, Guvernul Ponta a aprobat peste 10 milioane lei. Totodată, susținem toate eforturile locale de a atrage investitori, pentru a crea noi locuri de muncă, aceasta fiind principala noastră prioritate. Vă asigur că veți vedea în continuare toate proiectele importante realizate. În ceea ce îi privește pe europarlamentari, ei influențează viața tuturor românilor, indiferent că locuiesc într-un oraș mare sau mic, într-o comună din Banat, Oltenia sau din Maramureș. Toți europarlamentarii noștri au luptat pentru dreptul la liberă circulație și dreptul la muncă al românilor în toate statele din Europa, au apărat românii în fața atacurilor din partea extremiștilor și a populiștilor europeni, s-au bătut pentru a obține mai mulți bani europeni pentru România. Și am să vă dau câteva exemple concrete. Corina Crețu a reprezentat cu mândrie România la Bruxelles în toți acești ani, fiind un apărător recunoscut al românilor în fața atacurilor din partea extremiștilor și a populiștilor europeni. A luptat constant pentru dreptul la liberă circulație și dreptul la muncă al românilor în statele din Europa. Daciana Sârbu, unul dintre cei mai activi europarlamentari români, s-a implicat intens în negocierile de la Bruxelles privind viitorul agriculturii UE și pentru obținerea unor măsuri favorabile României. A luptat pentru dreptul la liberă circulație și dreptul la muncă al românilor în statele din Europa. A militat pentru o Europă a egalilor, în care România să fie tratată fără discriminare în fața celorlalte state membre.  Ioan Mircea Pașcu a contribuit la elaborarea strategiei Uniunii Europene pentru Marea Neagră. Viorica Dăncilă a promovat agricultura românească la Bruxelles, a susținut reglementarea programelor de ajutorare a persoanelor defavorizate. Victor Boștinaru a luptat pentru extinderea perioadei de accesare a banilor europeni. Datorită lui, României i-a fost prelungită perioada de folosire a banilor europeni cu un an. Sunt bani folosiți pentru dezvoltarea localităților, pentru asfaltarea drumurilor, pentru sistemele de alimentare cu apă, stații de epurare și canalizare, pentru centre sociale. Acestea sunt lucruri importante pentru fiecare comunitate, pentru fiecare familie. Sunt doar câteva exemple, care arată cât de importantă este activitatea eurodeputaților români pentru cetățeni, atât pentru românii de acasă cât și pentru cei plecați să muncească în alte țări europene.

 România merită să aibă aceleaşi drepturi ca orice ţară din Europa

 Rep: Cum putem proteja cetățenii români din afara graniţelor țării, cei care lucrează și trăiesc în altă parte în Europa, cum puteți să-i ajutați să aibă sentimentul că sunt cetăţeni europeni?

Valeriu Zgonea: Este important să avem o reprezentare cât mai bună în Parlamentul European. Iar acest lucru înseamnă, pe de-o parte, oameni capabili, iar pe de altă parte apartenența la o familie politică europeană puternică. PSD le are pe amândouă. Când am hotărât ca sloganul nostru în această campanie electorală să fie „Mândri că suntem români”, am vrut să marcăm sfârşitul unei perioade în care ani de zile români care au fost trimişi la Bruxelles de partidele lor, de la PDL şi de la alte partide ale lui Băsescu, au minţit despre ţara noastră, au denigrat România, au vorbit de rău acest popor. La Bruxelles trebuie să ajungă adevăraţi români, oameni care să fie mândri, care să-şi apere ţara şi care să vă reprezinte şi pe dumneavoastră, şi pe toţi românii pe care îi trimit acolo. România merită să aibă aceleaşi drepturi ca orice ţară din Europa, acest popor merită să fie respectat ca oricare alt popor din Uniunea Europeană. Românii care merg la Bruxelles trebuie să se bată pentru ţara noastră, trebuie să spună tuturor că noi avem aceleaşi drepturi, că românii pot munci oriunde în lume. Asta este principala datorie pe care candidaţii noştri o au la Bruxelles: să se bată pentru ţara lor!

 ”După zece ani răi pentru România vor veni zece ani buni”

Rep: Spuneți-ne câteva cuvinte despre vizita dvs în Maramureș, despre programul pe care-l veți avea în Sighet, dar mai ales dacă ați reușit să ajutați județul nostru de la ultima dvs vizită aici.

Valeriu Zgonea: Am venit cu drag în Maramureș, pentru a le spune romanilor cat de important este votul lor pe 25 mai, pentru viitorul României. Am mers în această campanie prin toată țara si am văzut multe proiecte unde se lucrează, se construiește, se semnează noi contracte, pentru că am reușit să deblocăm fondurile europene. Am venit să le spun oamenilor că după zece ani răi pentru România vor veni zece ani buni, că după zece ani în care românii doar s-au luptat între ei şi au fost dezbinaţi putem să-i unim. Vă asigur că Maramureșul reprezintă o prioritate atât pentru Guvernul României, cât și pentru Parlament. Cred că doar niște oameni orbi și surzi nu ar aprecia acest tărâm de basm la adevărata sa valoare. Cum v-am spus anterior, susținem toate proiectele locale de dezvoltare și facem eforturi pentru a atrage în zonă investitori. Pentru că un loc de muncă sigur și bine plătit înseamnă o viață mai bună pentru oameni.

 Noi nu i-am trădat pe oamenii care ne-au acordat încrederea lor

 Rep: Liberalii vă acuză de faptul că folosiți în campania europarlamentară sintagma USL, deși drumurile dvs politice s-au despărțit. Explicați-ne ce înseamnă ”USL trăiește”.

Valeriu Zgonea: Am facut niște promisiuni oamenilor în 2012. Ne-am ţinut de cuvânt şi le-am dat românilor înapoi pensiile şi salariile tăiate de Băsescu şi de Boc. Avem creştere economică, avem sprijin pentru economia românească, am creat peste 80.000 de locuri de muncă. Agricultura a redevenit acea mândrie şi acel motor de care România avea nevoie. Am redeschis spitale, am investit în educație și în sănătate, pentru că orice leu cheltuit într-o şcoală sau într-un spital este o investiție pentru viitorul acestei ţări. Noi nu i-am trădat pe oamenii care ne-au acordat încrederea lor. Continuăm proiectele începute și ne ducem la îndeplinire toate promisiunile. Asta înseamnă „USL trăiește”.

Rep:  Cât de importante sunt aceste alegeri și de ce trebuie să iasă românii la vot pentru Parlamentul European, în 25 mai? Pot europarlamentarii PSD să sprijine dezvoltarea localităţilor din țară în general, din Maramureș în special?

Valeriu Zgonea: Românii trebuie să iasă la vot pe 25 mai pentru a decide direcția în care va merge România în următorii cinci ani, dar și direcția în care va merge Uniunea Europeană. Europarlamentarii PSD se vor bate în Europa pentru binele românilor, pentru a atrage fonduri mai mari pentru dezvoltarea localităților din intreaga țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.