Vrei să treci fără control la graniță? Ce AR TREBUI să facem

Criza adusă de noul coronavirus a redeschis dezbaterea despre aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen. Traversarea Europei cu maşina odată cu ridicarea restricţiilor de călătorie s-a dovedit a fi o întreagă aventură pentru oricine după ce statele membre au reinstalat controalele la frontieră înclusiv în interiorul spaţiului Schengen. Între timp situaţia a evoluat, mai ales că majoritatea statelor doresc să salveze industria de turism, dar discuţia despre aderarea celor trei state a rămas deschisă. Dar, pe lângă cerinţele legate de starea statului de drept, România trebuie să îndeplinească şi câteva condiţii de ordin tehnic pentru a securiza graniţele exterioare ale UE. ECONOMICA.NET a stat de vorbă cu Adrian Crăciunescu, Country Manager – Digital Identity and Security la Thales Group despre graniţele smart şi rolul tehnologiei în a păstra securitatea României şi a Europei.

România alături de Bulgaria vor trebui să securizeze graniţele exterioare ale UE odată cu aderarea la spaţiul Schengen. Ce presupune pentru România implementarea sistemului EES?

Sistemul EES de intrare/ieșire (entry/exit system) din spațiul Uniunii Europene va moderniza gestionarea frontierei externe a blocului comunitar: aerian, maritim și terestru și va crea un sistem informațional unificat pentru înregistrarea datelor persoanelor din țări terțe, care traversează frontierele externe ale UE. Obiectivele implementării acestui sistem sunt clare: eficientizarea frontierelor prin automatizarea verificărilor și controalelor, contribuind astfel la eforturile de combatere a migrației ilegale și la crearea unui registru central de date care să cuprindă tot ceea ce înseamnă mișcări transfrontaliere. Pe scurt, este vorba de modernizare și optimizare, pentru a avea Smart Borders.

Conform acestui protocol, toți cetățenii țărilor non-UE vor trebui să se înregistreze cu patru amprente și o imagine facială atunci când intră în țările Schengen, indiferent dacă punctele de intrare sunt pe uscat, pe mare sau pe calea aerului. Datele colectate vor fi stocate într-un registru comun, în baza de date centrală a EES. În acest context, România va trebui să își reconsidere procesele de control al frontierei și să utilizeze automatizarea pentru a-și optimiza aceste procese în punctele strategice de intrare și de ieșire din țară.

Acum este momentul pentru ca și alte sisteme să fie evaluate, pe lângă porțile ABC (Automated Border Control), pe care le cunoaștem deja și care sunt utilizate pe scară largă în aeroporturile europene. Utilizarea chioșcurilor de tip self-service oferă un potențial imens pentru a procesa autentificarea documentelor și pentru a colecta datele biometrice ale călătorilor, într-un mod rapid și flexibil. După etapa de înscriere, verificarea finală poate fi făcută în câteva secunde la ghișeul Control Pașapoarte sau chiar la o poartă standard pentru un flux specific.

Statele membre UE care gestionează fluxurile de călători la intrare și ieșire vor trebui, de asemenea, să administreze o rețea de sisteme pentru a putea proteja datele personale ale celor care călătoresc, în momentul în care acestea sunt colectate, verificate, transferate, accesate și stocate. Va fi nevoie și de o eficientizare a controlului manual, cu aplicații optimizate care să răspundă noilor cerințe de securitate. Poliția de Frontieră va avea nevoie de aplicații eficiente și ușor de folosit pentru a verifica datele obținute în urma fiecărei verificări efectuate.

Cât de repede se poate implementa soluţia Gemalto – Thales? (Thales a cumpărat compania de tehnologie Gemalto, care printre alte soluţii de securitate, era cel mai mare producător de carduri SIM din lume, pentru 4,8 miliarde de euro – n.red.)

În funcție de sistemele alese de autoritățile competente, Thales poate implementa o soluție de tip EES într-o perioadă cuprinsă între trei și şase luni.

Cum funcţionează, pe înţelesul tuturor?

Citeste continuarea pe economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.