Vremea rea se întoarce şi face prăpăd în mai multe zone din ţară. S-au activat comitetele pentru situaţii de urgenţă

zapada_multaMinistrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a dispus ca în toate județele aflate sub avertizare meteo să fie activate comitetele județene pentru situații de urgență, iar acestea să aibă în atenție zonele cunoscute ca fiind cu risc de înzăpezire, conform analizei de risc efectuate la nivelul ultimilor 5 ani.

MAI este pregătit să intervină în aceste zile, în sprijinul autorităților locale, cu aproximativ 22.000 de pompieri, polițiști și jandarmi, care au la dispoziție aproape 5.000 de mijloace, aceste forțe și mijloace putând fi suplimentate, în funcție de evoluția condițiilor meteo.

Ministrul Tobă a condus vineri o ședință tehnică, în sistem de videoconferință, cu prefecții și șefii structurilor centrale și teritoriale ale MAI, pentru dispunerea măsurilor preventive în contextul avertizărilor cod galben și cod portocaliu de intensificare a vântului, ninsori și viscol, emise de Administrația Națională de Meteorologie.

În cadrul videoconferinței, Tobă a cerut informarea permanentă a cetățenilor pentru evitarea unor situații de pericol, intervenția rapidă pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice și monitorizarea modului de derulare a contractelor de deszăpezire.

”În condiții de viscol puternic, Poliția Rutieră, împreună cu administratorii drumurilor, vor lua măsuri preventive de închidere temporară a drumurilor pe care nu se mai poate circula în condiții de siguranță și va îndruma conducătorii auto pe rutele ocolitoare. Orice decizie de restricționare temporară a circulației va fi adusă la cunoștința opiniei publice”, se mai arată în comunicatul citat.

La ședință au participat și reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Energiei, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrației Naționale de Meteorologie, Ministerului Apărării Naționale, precum și ai altor instituții cu atribuții pentru intervenția în situații de urgență.

ANM a emis, vineri, două avertizări meteorologice cod galben și cod portocaliu de intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ și viscol, valabile de sâmbătă seara, de la ora 20,00, și până duminică seara, la ora 20,00, în mai multe județe ale țării.

Potrivit meteorologilor, începând din data de 16 ianuarie, ora 20,00, subcod galben se vor afla județele Vaslui, Bacău, Covasna, Brașov, Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinți.

Codul portocaliu se instituie în județele Buzău, Prahova, Ilfov (inclusiv municipiul București), Giurgiu, Ialomița, Călărași, Brăila, Vrancea, Galați.

În județele Tulcea și Constanța, viscolul va avea intensitatea maximă începând din primele ore ale zilei de duminică.

Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.