Workshop al Asociatiei Esperando la Padova in Universitatea in care a predat si Galileo Galilei

intalnirea partenerilorCea de-a cincea intalnire din cadrul proiectului european WISPEL – „Înţelepciunea persoanelor cu nevoi speciale”, a avut loc la Padova, intre 25 si 29 martie 2015, intr-un cadru special.

Am avut din nou ocazia sa vizitam organizatii care activeaza in domeniul social si sa vedem cum sunt organizate si finantate acestea. Am vizitat un „sat educativ” al Asociatiei EDIMAR, apoi un Centru de zi pentru adulti cu dizabilitati al ANFFAS, asociatie a familiilor persoanelor cu dizabilitati intelectuale si relationale si, in final, un centru rezidential Fundatiei Opera Immacolata Concezione care gazduieste 2500 de persoane varstnice.

Fata de celelalte intalniri de proiect, punctul de forta al acesteia a fost participarea partenerilor din cadrul proiectului la cel de-al XXXII-lea Congres CNIS – Asociatia pentru Coordonarea Nationala a Educatorilor Specializati si Cercetare asupra situatiilor de handicap.

Congresul a avut ca tema in acest an „Cand educatia e mai dificila: prin natura si cultura”. Nivelul acestuia a fost unul extrem de ridicat, cu prezentari ale unor profesori universitari si doctori de prestigiu, care nu doar ca au inspirat si sedus publicul, ci au si smuls aplauze minute in sir, ca la mari spectacole. Locul de desfasurare a Congresului a fost si el special – Universitatea din Padova (Palazzo del Bo), infiintata in anul 1222. Am avut ocazia de a sta in Aula Magna, in care Galileo Galilei le preda studentilor, si de a trece prin locurile in care Nicolaus Copernic si-a facut studiile.

In ce-a de-a doua zi a Congresului, Asociatia Esperando, in calitate de coordonator al proiectului european WISPEL, a fost protagonista unui workshop. In cadrul acestuia, reprezentantii Esperando au vorbit despre felul in care persoanele cu dizabilitati si familiile acestora, care deja au ajuns la un nivel de impacare si serenitate in viata, la liniste si apreciere, isi impartasesc experienta de viata si sfaturile cu cei care acum se lovesc de greutatile vietii cu o dizabilitate. De asemenea, au facut o prezentare a activitatilor derulate de catre Asociatia Esperando.

Am avut ocazia sa vorbim si cu persoane cu nevoi speciale si familii ale acestora, despre greutati si cum au fost ele depasite. Dar am vorbit si despre un sistem educational in care fiecare copil cu dizabilitati invata in scoala de masa (nu mai exista scoli speciale!!!), cu profesor de sprijin propriu si chiar cu asistent personal in sala de clasa (daca e necesar), asigurati de stat!

Proiectul WISPEL intra in ultima faza, in care marturiile persoanelor cu dizabilitati si familiilor lor sunt adunate intr-o carte, care va fi apoi tradusa in limbile tuturor celor 7 parteneri (plus engleza, limba de lucru a proiectului). Apoi va fi oferita persoanelor cu dizabilitati si specialistilor care lucreaza cu acestea, ca o resursa importanta, venita de la cea mai in tema sursa – oameni asemenea lor, care au trecut prin aceleasi probleme si au simtit aceleasi lucruri, temeri, deznadejdi, furii etc.

 

Partenerii proiectului sunt: Asociatia Esperando (coordonatorul proiectului), Colegiul de Sănătate şi Ştiinţe Sociale Arhus (Danemarca), APOCLAM – Asociación profesional de Orientadores en Castilla La Mancha (Spania), Associazione per il Coordinamento Nazionale degli Insegnanti Specializzati CNIS (Italia), ŞİLE İMKB HALK EĞİTİM MERKEZİ (Turcia), Asociatia pentru copii si persoane cu dizabilitati „Ceribu sparni” (Letonia).

Proiectul se deruleaza in cadrul Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii,  finantat de catre Comisia Europeană pana la 31 iulie 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.