Zăpadă și ger în Maramureș

Vremea a fost in general inchisa si s-a racit accentuat incepand din cursul dupa-amiezii, devenind local geroasa noaptea. Cerul a fost mai mult noros si pe arii extinse au cazut ploi care s-au transformat in lapovita si ninsoare. Cantitatea maxima de precipitatii inregistrata a fost de 16.2 l/mp, la Firiza. Vantul a suflat in general moderat, cu intensificari sustinute de pana la 47 km/h in Baia Mare, unde a spulberat trecator zapada. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre 6 grade la Sighetu Marmatiei si 8 grade la Baia Mare. Izolat in zonele joase si in zona montana inalta s-a semnalat ceata. Cel mai rece a fost in cursul noptii trecute si in aceasta dimineata la statia meteo Iezer -19 grade, -12 grade la Targu Lapus, Cavnic si Ocna Sugatag, -10 grade in Baia Mare si la Sighetu Marmatiei.

Stratul de zapada masura pana la 61 cm la statia meteo Iezer, 27 cm la Cavnic, 20 cm in Poiana Borsa, 14 cm la Sighetu Marmatiei, 13 cm in Pasul Gutai si la Baiut, 11 cm la Firiza, 8 cm la Ocna Sugatag, 4 cm in Baia Mare. Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna. Zapada framantata cu grosimea de pana la 1 cm se gaseste depusa pe partea carosabila a DN1C, varianta de ocolire a municipiului Baia Mare, DN19, DN18, Petrova, Viseu de Sus, Pasul Prislop, DN17C, Dealul Stefanitei, DN18B, Dealul Pietris. Angajatii sectiei de drumuri nationale au intervenit cu -a actionat cu 29 utilaje si au raspandit 478 tone material antiderapant si cinci tone de material antiderapant pe DN1C, varianta de ocolire a municipiului Baia Mare, DN18, DN19, DN17C, DN18B. Cerul este acoperit, ninge viscolit pe sectoarele de drumuri din zona localitatilor Petrova, Viseu de Sus si Targu Lapus. Vantul prezinta intensificari cu viteze de pana la 20 km/h si izolat de peste 70 km/h. In zonele joase se semnaleaza ceata, vizibilitatea fiind redusa in trafic sub 150 de metri.

CJSU recomanda conducatorilor auto sa circule preventiva, sa pastreze o distanta corespunzatoare intre vehicule pentru a putea opri in siguranta, sa isi adapteze viteza la conditiile meteorologice si cele de pe carosabil, sa utilizeze frana de motor pentru a reduce viteza, sa foloseasca luminile de intalnire si pe cele de ceata, sa evite pe cat posibil manevrele de depasire, sa aiba echipate vehiculele cu anvelope de iarna, sa verifice functionarea instalatilor de climatizare-dezaburire, respectiv a ssitemelor de iluminare semnalizare inainte de a pleca la drum. Debitele si nivelurile cursurilor de apa au fost variabile. Temperaturile negative au favorizat formarea de gheata la malurile raurilor Viseu si Cisla. Curg sloiuri de gheata pe raul Ruscova. Exploatarea amenajarii hidrotehnice Stramtori-Firiza se realizeaza in conditii de iarna.

Vremea va fi deosebit de rece, geroasa indeosebi dimineata si noaptea astazi in judet. Cerul va fi variabil, temporar noros, indeosebi in cursul zilei cand trecator va fulgui. Vantul va sufla in general moderat cu intensificari sustinute in general de 50-60 km/h, care vor amplifica senzatia de frig, iar pe creste va spulbera zapada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -10 si -8 grade, iar cele minime intre -16 si -13 grade.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.