Zilele Maramureşului – un prilej de promovare a identităţii culturale

14bociocel11Prima ediţie a „Zilelor Maramureşului” – eveniment organizat de Consiliul Judeţean Maramureş  – se va desfăşura în perioada 7-10 mai 2015. Manifestarea îşi propune valorificare şi promovarea identităţii culturale a Maramureşului, a valorilor sale materiale şi spirituale, printr-o serie de acţiuni derulate atât în Baia Mare cât şi în mai multe localităţi din judeţ. Toate instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Maramureş vor fi angrenate în manifestare, prin organizarea unor expoziţii şi vernisaje, a unor colocvii şi seminarii, programul celor patru zile de sărbătoare fiind unul amplu şi diversificat.

Manifestarea va debuta cu simpozionul „Multiculturalism în spaţiul Maramureşean”, desfăşurat în sala mare a Palatului Administrativ, urmat de recital şi pictură în aer liber susţinute de elevii Şcolii Populare de Artă „Liviu Borlan” şi de copii de la Palatul Copiilor din Baia Mare.  Vineri, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare vor debuta Colocviile de literatură la care vor fi invitaţi scriitori şi oameni de litere din Maramureş şi din ţară, iar seara la Teatrul de vară din Baia Mare va avea loc Festivalul minorităţilor organizat de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania. Sâmbătă, 9 mai, centrul de greutate al manifestărilor se va muta la Muzeul de Etnografie din Baia Mare unde se vor desfăşura demonstraţii de gătit tradiţional dar şi Festivalul Dacilor Liberi, acţiune care îşi propune să readucă în actualitate obiceiuri şi meşteşuguri străvechi: de la ţesut, până la împletit zale şi olărit. Seara de sâmbătă va fi dedicată muzicii folk, concertul de la Teatrul de vară fiind susţinut de doi cunoscuţi artişti maramureşeni: Ducu Bertzi şi Ştefan Hruşcă, acesta din urmă lansându-şi tot atunci şi un CD de muzică tradiţională.

Duminică 10 mai vor continua acţiunile din Muzeul Satului iar după-amiaza va fi dedicată regalului folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania şi de invitaţii săi. Spectacolul va fi prezentat de Iuliana Tudor.

Pe parcursul întregii perioade a sărbătorii Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale va organiza expoziţii din ciclul „Fotoetnografica” în Baia Mare, Vişeu de Sus, Ulmeni iar muzeele maramureşene vor avea porţile deschise pentru vizitatori.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.