Ziua Costumului Tradițional marcată de Centrul Cultural Vișeu de Sus           

La Vișeu de Sus, în fiecare a doua duminică din luna mai a ultimilor ani s-a sărbătorit Ziua Națională a Costumului Tradițional. Proiectul a fost inițiat de directorul Centrului Cultural-Social, dr. Anuța Pop, și s-a bucurat, în fiecare an, de implicarea comunității.

Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România a fost instituită prin legea nr. 102/2015. Conform legii, cu acest prilej se organizează activităţi sociale, spectacole şi concursuri cultural-artistice, prin care se evidenţiază valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone şi se difuzează, prin mijloacele de informare în masă, materiale ce vizează domeniile de interes ale tezaurizării patrimoniului cultural material şi ale patrimoniului cultural imaterial la nivel naţional.

Anul acesta, chiar dacă nu a fost permisă participarea la slujbele religioase sau la alte evenimente, Centrul Cultural-Social a găsit modalitatea de a sărbători împreună cu vișeuanii portul tradițional: prin fotografii trimise de iubitorii portului, de acasă, din familie sau din zona în care locuiesc.

Inițiativa a fost apreciată de oameni de toate vârstele, nu doar din oraș, ci și din alte localități ale Maramureșului, care au trimis peste 100 de fotografii, prin care și-au arătat prețuirea pentru costumul tradițional. Și întreaga echipă a instituției a îmbrăcat portul popular, ca semn de prețuire a acestei mărci identitare. Proiectul, desfășurat on-line, a demonstrat că, deși aflându-se în locuri diferite, oamenii pot și doresc să sărbătorească împreună costumul primit zestre de la moși și strămoși.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.