Ziua Internațională a Limbii Materne sărbătorită la Centrul Cultural Sighetu Marmației

dansCentrul Cultural Sighetu Marmației fost gazda unui evenimet  cultral-artistic inițiat de Organizația Județeană Maramureș a Uniunii  Ucrainenilor din România. Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul. A fost declarată de UNESCO la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bangali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka. Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului  cultural al unei națiuni. Acţiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversităţii lingvistice şi educaţiei multilingve, ci ajută şi la dezvoltarea conştiinţei tradiţiilor lingvistice şi culturale şi la dezvoltarea solidarităţii bazată pe înţelegere, toleranţă şi dialog.

Evenimentul a fost deschis de dl.Petrețchi Miroslav – președintele Organizației Județene Maramureș, care a salutat  și a prezentat, plin de vervă, invitații și cele 14 grupuri artistice venite la Sighetu Marmației. Despre importanța evenimentului au vorbit Petrețchi Nicolae Miroslav – președintele UUR și prof. dr. Ioan Dorel Todea, invitat de onoare. Pe scena de la Palatul Cultural au evoluat  aproape două sute de artiști amatori, de la  preșcolari la bunici, de la tineri recitatori, dansatori sau coriști la seniorii consacrați în formații cu peste o jumătate de secol de activitate.

Din programul  spectacolului remarcăm excepționala evoluție a vestitul cor din Rona de Sus, ”Vocile Ronei” dirijat de prof. Geta Petreţchi, cor care se apropie de 70 de ani de la înființare precum  și înalta măiestrie a dansatorilor  veniție din județul Botoșani.

Într-o organizare impecabilă, de la primirea grupurilor artistice și a spectatorilor , la desfășurarea programului artistic, evenimentul  a adus bucuria actului artistic de valoare și staisfacția exprimării libere în limba maternă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.