ZIUA PROTECŢIEI CIVILE DIN ROMÂNIA

 Astăzi, 28 Februarie, se sărbătorește Ziua Protecţiei Civile din România. Anul acesta se împlinesc 88 de ani de la constituirea primelor structuri cu acest rol în ţara noastră.

Instituţia Protecţiei Civile a apărut ca o necesitate pentru protejarea populaţiei, ca o măsură de asigurare a climatului de securitate individuală şi colectivă, consecinţă a numărului ridicat de victime din rândul civililor, raportat la cel al militarilor participanţi la războaiele din secolul trecut. Experienţa statelor europene în timpul primei conflagraţii mondiale a adus în atenţia guvernanţilor necesitatea organizării unui sistem de protecție a populaţiei.

În România, arma „protecţiei civile” a fost organizată, pentru prima dată, în 1933, sub denumirea de „apărare pasivă contra atacurilor aeriene”, cu scopul „limitării efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţie directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. Astfel, Prin Decretul Regal nr. 468 din 28 februarie 1933 se aprobă „Regulamentul apărării pasive contra atacurilor aeriene”, care prin prevederile sale detaşează net apărarea pasivă de apărarea activă. Apărarea pasivă devine o armă de sine stătătoare, cu o organizare proprie, cu rol bine determinat şi misiuni specifice pentru protecţia cetăţenilor şi bunurilor materiale împotriva atacurilor din aer sau alte situaţii speciale. În baza prevederilor regulamentului se stipulează că în organizarea apărării pasive intră şi măsurile generate de siguranţă care au caracter mixt: militar şi civil. Autorităţile militare „sunt responsabile de măsurile care au ca scop organizarea serviciului de pândă, transmiterea alarmei, organizarea camuflajului şi în special stingerea iluminatului în regiunile ameninţate”. Ele hotărăsc şi controlează pregătirea şi executarea lor. Autorităţile civile sunt însărcinate a pregăti şi executa aceste măsuri după indicaţiile autorităţilor militare. Această execuţie are un caracter obligatoriu.

La nivelul instituţiilor publice centrale şi locale, activitatea de protecţie civilă este condusă de către preşedinţii comitetelor pentru situaţii de urgenţă, iar la nivelul agenţilor economici, de către conducătorii acestora. Coordonarea de specialitate a activităţilor de protecţie civilă se realizează de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Operaţional Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivel local, prin centrele operaţionale din structura inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale asigură stabilirea şi integrarea măsurilor de protecţie civilă în planurile şi programele de dezvoltare economico-socială ce se elaborează la nivel naţional, judeţean şi local şi urmăresc realizarea acestora.

Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera : identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţiei rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate.

De asemenea, le transmitem un călduros ”La mulți ani”, multă sănătate și cât mai multe realizări tuturor pompierilor și colegilor care profesează pe arma protecției civile!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.