Anuala Artelor 2020 – Artistul anului, Győri Sánta Kinga. Apel către comunitatea artiștilor din Baia Mare, din țară și din străinătate

Anuala Artelor 2020 – Artistul anului, Győri Sánta Kinga. Apel către comunitatea artiștilor din Baia Mare, din țară și din străinătate
Un om modest, de un bun simț rarisim, un artist cu o manifestare puternică prin prisma lucrărilor sale remarcabile: Győri Sánta Kinga. De numele ei se leagă cea de a 31-a ediție a Anualei Artelor Baia Mare, revenindu-mi onoarea de a o distinge cu premiul Artistului Anului, un titlu pe care l-a câștigat pe bună dreptate. Îi mulțumesc și pe această cale pentru exemplul pe care ni-l oferă, pentru calitățile și valoarea incontestabilă cu care contribuie la prestigiul vieții cultural – artistice din Baia Mare.
Cea de a 31-a ediția a Anualei Artelor din Baia Mare și cel de al 20-lea an în care se realizează albumul cu același nume, ne-au adus împreună în cadrul unui eveniment organizat în acest an în condiții speciale, domeniul artei fiind afectat în aceași măsură ca toate celelalte medii de pandemia care ne-a pus pe toți la grea încercare. Ca în fiecare an, pe simezele Galeriei Hollosy din Colonia Pictorilor Baia Mare sunt expuse creațiile realizate în ultimul an de către artiștii plastici băimăreni, dar nu numai. Expoziția este deja tradiție pentru Baia Mare și ne așează orașul pe harta evenimentelor artistice importante din România și din străinătate, peste 100 de lucrări fiind vernisate și în acest an.
Ultimii aproape 10 ani au fost, și din punct de vedere al artei băimărene, plini de șantiere și proiecte prin care am încercat să revitalizăm spațiile specifice: Galeria de Artă, Colonia Pictorilor, dar și să oferim noi ateliere artiștilor. La nivelul administrației publice locale am sprijinit, în paralel, organizarea unor manifestări și acțiuni menite să susțină artiștii locali, dar să și atragă în orașul nostru, pe modelul învățat de la fondatorii Școlii Băimărene de Pictură, artiști de pe alte meleaguri. Și din punct de vedere al artei băimărene, ultimii 10 ani au însemnat, la fel ca și în alte domenii prioritare pentru viața comunității băimărene, salturi importante spre evoluție, reabilitare și modernizare. Toate acestea în respect pentru trecut, cu prețuire pentru prezent, dar mai ales pentru viitor.
Când ne gândim la viitorul orașului nostru, în acest caz punctual referindu-ne la viitorul artei băimărene, ajungem la singurul proiect pe care încă nu l-am realizat, care este doar conturat și la care mă gândesc în fiecare zi. Proiect pentru care acum, având infrastructura reabilitată, condiții optime de vernisare și evenimente de amploare menite să pună în valoare artiștii locali, dar să și atragă interesul amatorilor de frumos din țară și străinătate, putem spune că avem timpul și libertatea de a ne ocupa pentru a-l vedea implementat: Academia de Arte din Baia Mare.
Dacă în urmă cu aproape 10 ani auzeam că proiectele propuse pentru revigorarea artei în Baia Mare sunt aproape imposibil de realizat, iată, astăzi, tot ceea ce ne-am propus a prins culoare, viață. În pofida opozițiilor puerile și a piedicilor murdare, am demonstrat că proiectele bune pentru comunitate văd negreșit lumina zilei. Am tot demonstrat că se poate, atunci când există cu adevărat dorință, când mergem mai departe pe drum, oricât de anevoios ar fi acesta.
Acum, rezolvând marile probleme, ne rămâne de implementat poate cel mai frumos și curajos proiect, cel de a înființa Academia de Arte din Baia Mare. Și pentru că un astfel de proiect ar fi frumos să îl lansăm împreună, în acest an, cu ocazia Anualei Artelor, am lansat o invitație tuturor artiștilor din Baia Mare, indiferent dacă activează în orașul nostru, în țară sau peste hotare: să participe activ la realizarea acestui deziderat! Ceea ce ține de legislație, de infrastructură, de scrierea proiectului și finanțarea sa, sunt lucruri pe care le voi urmări îndeaproape și pentru care voi milita la forurile superioare.
Am nevoie însă de ajutorul vostru, dragi artiști, de ideile și viziunea voastră despre cum ar trebui să arate și să funcționeze această Academie, despre cum putem să realizăm acest proiect astfel încât să ne facem și noi datoria față de generațiile care urmează după noi, așa cum am avut privilegiul de a primi moștenire de la înaintașii noștri tot ceea ce ține de Școala Băimăreană de Pictură. Acest fenomen a deschis, la vremea respectivă, Baia Mare spre lumea întreagă. Acum, continuând exemplul predecesorilor noștri, putem și noi, aș îndrăzni să spun că avem chiar obligația morală de a continua să dezvoltăm acest concept și astfel de a asigura generațiilor care vin perpetuarea acestui fenomen.
Parteneriatul meu, al primarului municipiului Baia Mare și al omului Cătălin Cherecheș cu artiștii băimăreni nu se rezumă doar la Colonia Pictorilor și la salvarea acestui sit. Nici la sprijinirea taberelor, vernisajelor sau a altor manifestări artistice. Nici prin oferirea unor spații pentru artiști. Ce ar fi artiștii fără publicul care consumă artă? Ce ar fi viitorul fără tinerele talente care să aibă un loc unde să le fie șlefuite talentele, unde să poată învăța de la cei mai buni? Cred că este momentul oportun pentru Baia Mare să ne apucăm practic de realizarea acestui curajos proiect: Academia de Arte Baia Mare. Am convingerea că toți cei care iubesc Baia Mare cu adevărat, cu pasiune și prețuire pentru trecut, cu dorința de a sprijini generațiile care vin după noi, se vor alătura acestui proiect și vor răspunde apelului meu. Împreună putem continua să dezvoltăm Baia Mare și din perspectiva artei. Vă aștept alături de mine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.