Atenţie, şoferi. Vezi ce se întâmplă dacă filmezi un incident în trafic şi când e inutilă proba video

Atenţie, şoferi. Vezi ce se întâmplă dacă filmezi un incident în trafic şi când e inutilă proba video

Poliția îi poate sancționa pe șoferi pentru încălcare regulilor de circulație doar pe baza unor filmări realizate cu camera video de pe bord. Dar, nu tot ce trimiți tu polițiștilor poate fi luat în considerare.

E un paradox ca multe altele, scrie playtech.ro. Dacă tu trimiți poliției în mod legal, cu toate datele cerute, imagini filmate cu camera video de bord în care ai surprins șoferi care au încălcat regulile rutiere, s-ar putea să nu fie luate în considerare.
Dacă, în schimb, publici acele imagini pe Facebook sau altă rețea socială, iar poliția le vede, se autosesizează și îl sancționează pe șoferul care a încălcat legea.

Nu trebuie să sesizezi tu neregulile din trafic

Tot mai mulți șoferi au început să-și instaleze pe bord camere video pentru că e util să-ți filmezi drumul pe care-l parcurgi. Nu știi niciodată cum ești implicat într-un accident, tu ești nevinovat, dar camera poate surprinde detalii care pot deservi apoi ca probe în instanță.

Problema este că, momentan, tu nu poți face pe justițiarul în trafic, nici măcar atunci când observi și înregistrezi încălcările flagrante ale regulilor de circulație, precum nesemnalizarea sau neacordarea priorității la trecerile de pietoni (o faptă deosebit de gravă, pe care mii de șoferi și de șoferițe din București o iau în râs).

Atât timp cât tu, cel care ai filmat scenele respective, nu ai fost implicat/afectat de acele nereguli, există șanse ca poliția să nu-ți ia în considerare sesizarea ta. În schimb, este luată în seamă atunci când consideră polițiștii că trebuie luată, chiar dacă e vorba de aceeași faptă.
Când se autosesizează poliția

Adevărul citează un caz concret petrecut la Constanța. Un șofer a trimis inspectoratului de poliției o sesizare însoțită de imaginile filmate cu camera de bord. El a surprins un alt conducător auto cum a încălcat mai multe reguli de circulație, cele mai notabile fiind trecerea de pe o bandă de circulație pe alta fără să semnalizeze și neacordarea priorității la trecerea de pietoni.

Iată care a fost răspunsul IPJ Constanța:

„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, respectiv, constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.”

Acesta este, de fapt, articolului 109, alineatul 1 şi 2 din OUG 195/2002. Simplu, legal și la obiect. Prin urmare, șoferul respectiv s-a ostenit degeaba. Responsabilizarea șoferilor se face când doresc inspectoratele de poliție, nu când le spun cetățenii.
De ce nu are poliția nevoie de justițiari în trafic

Adevărul este că poliția poate primi sute sau mii de astfel de sesizări din partea participanților la trafic, dar ele trebuie să îndeplinească niște criterii ca să fie credibile.

Iar aceste criterii se bazează pe „necesitatea stabilirii concrete a pericolului social generat prin nerespectarea unei norme legale, aspect care este esenţial pentru existenţa contravenţiei şi individualizarea sancţiunii acesteia, cât şi a stabilirii, cu exactitate, a momentului şi locului săvârşirii abaterii.”

Dar, dacă aceleași imagini ajung în spațiul public, mai exact, pe Facebook, poliția are dreptul prin lege să se autosesizeze și să sancționeze în consecință. Sunt multe exemple.

„Fiecare situaţie este caracterizată de anumite particularităţi: persoanele implicate, tipul incidentului, locul si momentul producerii, probele puse la dispoziţie de persoana care face sesizarea, probele pe care le poate obţine poliţistul in susţinerea sau infirmarea celor sesizate etc. Fiecare caz este analizat individual, astfel ca nu poate fi pusă în aplicare o eventuală procedură de lucru unitară”, explică pentru „Adevărul” Andreea Munteanu, purtător de cuvânt al IPJ Constanţa.

Pentru că actuala legislație nu este tocmai eficientă în această privință, anul trecut, deputatul USR, Mihai Botez, a propus îmbunătățirea siguranței rutiere. Soluția ar fi acordarea posibilității polițiștilor de a aplica sancțiuni și pe baza filmările primite de la șoferi sau alți participanți la trafic. cu alte cuvinte, să nu se bazeze doar pe „vânătoarea” de nereguli pe Facebook.

Inițiativa lui Botez ar fi fost dezbătută în Senat, dar, apoi, a fost respinsă în Camera Deputaților. Motivul:

„Ministerul de Interne a ezitat puţin, iniţial erau voci care susţineau iniţiativa, în cele din urmă au ales să o respingă. Li se pare că o să le dea foarte mult de treabă poliţiştilor care sunt puţini numeric şi ar trebui să aloce resurse suplimentare. Apoi, se tem că vor apărea manifestări de vigilenţă, adică vor apărea cetăţeni care vor sta cu camerele pe oriunde şi să facă sesizări”, a declarat atunci deputatul.Sursa: romaniatv.net 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.