Cristina Vremeș: ,,Mă surprinde faptul că femeia a fost construită și conceptualizată mult timp printr-o dorință și imagine exterioară, și a avut mult timp, funcția de a răspunde la nevoile și plăcerile celorlalți’’

Cristina Vremeș: ,,Mă surprinde faptul că femeia a fost construită și conceptualizată mult timp printr-o dorință și imagine exterioară, și a avut mult timp, funcția de a răspunde la nevoile și plăcerile celorlalți’’

 Cristina Vremeș a scris primul său roman  ,, Trilogia sexului ratacitor”, apreciat de critica literară. Studii în străinătate, dornică de afirmare și cu siguranță vor urma și alte cărți semnate de Cristina Vremeș.

Cristina Vremeș, un CV de-a dreptul impresionant. Studii în străinătate la universități de prestigiu. Cum se vede România de la aceste universități de prestigiu din Anglia?

 Mi-am terminat studiile acum aproape 10 ani, și România s-a schimbat foarte mult in acest timp. In general, este o țară puțin cunoscuta peste granițe, și Clișee culturale cu vampiri încă mai exista. Când am plecat in Anglia, mi-am dorit mult sa am un alt tip de educație, unde informația este mai accesibila, inițiativa proprie încurajată, modele diferite de un tip de învățătura academistă, vetustă; unde simți pulsul lumii altfel. La Londra și Cambridge am descoperit o societate foarte diferită, cu un sistem de operare ce se învață ușor, in chip aparent, dar durează mult timp pentru a-l asimila cu adevărat.

Prima carte a ta ,, Trilogia sexului ratacitor”, este foarte căutată și apreciată în țară. Atât de publicul cititor care este pe an ce trece mai mare, dar și de critica literară. Există un secret sau mai multe secrete?

Ma tem ca nu cunosc lumea literară îndeajuns de bine pentru a va răspunde. Sunt fericită și plăcut surprinsă ca Trilogia a primit recenzii bune și atenție până acum. Când am scris-o, nici nu speram că va fi publicată. Îmi imaginam că va trebui să distribui exemplare, singură, în Piața Universității, sau că va trebui să citesc fragmente în public, pentru a o arăta lumii. Secretul este că am scris-o cu trup și suflet; este o carte care a cerut multă energie, dar și multe sacrificii. Nu am ezitat nici o clipă să o duc la capăt.

Există un motiv anume pentru care ai scris ,, Trilogia sexului ratacitor”? Orgoliu? Sau e vorba de altceva, de transmiterea unui mesaj?

Scrie cineva din orgoliu? Nici nu cred că înțeleg ce înseamnă. Am scris-o fiindcă a cerut să fie scrisă. Și nu am înțeles mesajul ei, sau natura ei, decât spre sfârșit. Nu am scris niciodată pornind de la o idee abstractă, ci de la scene, senzații, intuiții. Am început sa scriu înainte de a lua decizia de a scrie. Și m-am bucurat de rezultat, fiindcă  am surprins anumite ipostaze feminine, cum nu au fost deseori construite în literatură

 Există ceva care te-a impresionat la condiția femeii de-a lungul timpului?

Da. Mă surprinde faptul că femeia a fost construită și conceptualizată mult timp printr-o dorință și imagine exterioară, și a avut mult timp, funcția de a răspunde la nevoile și plăcerile celorlalți: copii, iubiți, amanți, soți, părinți, fără a se explora îndeajuns pe sine, fără a se întreba ce își dorește cu adevărat și cât de bine se cunoaște. Fac parte dintr-o generație in care lucrurile se schimbă, cel puțin in societățile dezvoltate. Din păcate, in restul lumii, condiția femeii este de multe ori tragică, încă.

Proiecte de viitor?

Scriu în continuare, și am multe idei, care ar trebui să mă țină câțiva ani. Doresc sa reiau istoria literaturii și marii clasici, sa îmi înțeleg poziția față de aceste tradiții narative. Pe plan personal, vreau sa călătoresc mult.

Un gând pentru cititorii jurnalmm

Le doresc cititorilor jurnalmm să descopere cărți și romane care să-i inspire. Mi-ar plăcea ca Trilogia să se numere printre acestea.

credit foto: Ștefan Mihalach

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.