Elevii şi tinerii din Baia Mare parteneri de nădejde pentru primarul Municipiului Baia Mare

Elevii şi tinerii din Baia Mare parteneri de nădejde pentru primarul Municipiului Baia Mare.

Cătălin Cherecheş : „Mie îmi spuneţi doar ce am de făcut pentru că sunt disciplinat şi o să fac”

În întâlnirea ce a avut loc ieri , a primarului Cătălin Chereches şi generaţia tânără din Baia Mare , a scos în evidenţă necesitatea şi avantajele colaborării dntre administraţia publică locală şi comunitatea tinerilor din Baia Mare.

Aşa cum a precizat primarul Cătălin Cherecheş, dotările moderne din şcoli, investiţiile în tehnologie şi IT pornind de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a , finalizate cu un examen la Tehnologia informaţiei va crea specialişti adaptaţi societăţii cunoaşterii aflată într-o continuă tranziţie, mult mai performanţi pe piaţa muncii :

Elevii trebuie consultaţi cu privire la dotările care să existe în şcoli. Sunt convins că există directori în acest oraş care înţeleg ce înseamnă o dotare modernă a unei şcoli. Din această perspectivă nu trebuie să mergi să cauți specialiști cu înaltă calificare. Cea mai bună sursă de informaţie este elevul care de multe ori vine la liceu, la colegiu, ca la muzeu. Am spus-o de fiecare dată că nu putem face lucrurile acestea, din perspectivă financiară, de pe o zi pe alta, dar asta nu înseamnă că nu putem realiza un parcurs investițional de 2-4 ani, astfel încât să aducem şcoala din Baia Mare la zi, la zi din punct de vedere tehnologic. Şi aici voi sunteţi mai mari, dar sunt copiii de la clasa zero până la clasa a IV-a care au deja manuale digitale şi învăţătorii le spun „nu cumva să veniţi cu tableta de acasă”, dar nici tablete la şcoală nu au, iar manualele digitale sunt nişte poveşti. Mai mult decât atât, cei care ajung în clasa a VIII-a şi dau examenul de capacitate, obligatoriu trebuie să dea examen şi din Tehnologia informaţiei, acum, pe noua structură, gândită într-un mod inteligent de Ministerul Educaţiei. Sunt lucruri care se întâmplă pe parcursul trecerii timpului, în primul rând datorită tehnologiei şi lucrul acesta o să-l înţelegeţi voi. Dacă astăzi nu suntem în rând cu lumea şi tehnologia aceasta n-o aplicăm în şcoală, respectiv în comunitate, o să fim neperformanţi pe piaţa muncii, iar piaţa muncii nu înseamnă Baia Mare, Maramureş, nu înseamnă România. Piaţa muncii este mult mai mult decât Europa, este întreaga lume. Voi trebuie să vă mobilaţi intelectual şi să fiţi sprijiniți pe parcursul educațional astfel încât voi, tinerii băimăreni, să fiţi relevanţi şi la Singapore şi la New York şi la Tokyo şi la Sălsig şi la Budeşti şi la Bucureşti.”

În vederea realizării acestu demers, Cătălin Cherecheş propune conceptul de bugetare partcipativă , pentru proiectele dorite, gândite și prezentate de generaţia tânără :

Dar, dacă ne raportăm la şcolile generale din oraş, foarte puţine au laboratoare adaptate. Eu cred că o comunicare între conducerile şcolilor şi elevi ar trebui să fie mult mai eficientă şi mai deschisă şi să nu fie o păcăleală falsă că de obicei niciun director, nicio structură de conducere n-o să spună: „nu ne interesează că spun elevii”. Toţi vor spune că elevul este cel mai important, dar în final, lucrurile nu se întâmplă şi nu au o finalitate aşa cum vă doriţi. Vreau să intrăm în noul an dându-vă vouă, generației tinere, să încercați conceptul de bugetare participativă, alocând două milioane de euro pentru proiectele dorite, gândite și prezentate de către cetăţenii. Cetăţeni sunteţi și voi şi vă invit cu cele mai bune idei, de la educaţie, sport sau tehnologia informaţiei, diverse tipuri de proiecte pe care nu trebuie să fie creionate într-un mod foarte ştiinţific şi laborios. Vom face şi nişte materiale pe care să le distribuim în şcoli, o să facem şi promovarea pe Facebook şi pe alte tipuri de reţele, astfel încât să vă puteţi manifesta. Nu e o chestiune foarte dinamică în raportul direct cu cetăţeanul şi atunci cred că ideile voastre pot să fie utile, astfel încât comunicarea să fie mai bună, înţelegerea de către voi a mecanismelor administrative, respectiv conducerea unui oraş şi cum pot fi ele îmbunătăţite. Lumea nu mai funcţionează în nişte căsuţe mici în care ai intrat odată şi nu mai ieşi până te pensionezi. Lumea este foarte dinamică şi trebuie să înţelegem toţi acest lucru. Vă mulţumesc că vă implicaţi într-o astfel de structură relevantă pentru reprezentarea tinerilor din Baia Mare şi din Maramureş, ştiu că puteţi da o dinamică majoră unui astfel de demers şi unei astfel de structuri. Mie-mi spuneţi doar ce am de făcut pentru că sunt disciplinat şi o să fac. Vă felicit şi aştept propunerile voastre pe cele două paliere, reprezentanţi ai primarului în Consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, respectiv Bugetarea participativă şi proiectele pe care le gândiţi şi pe care o să vi le promovăm. ”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.