Ministrul de Externe şi al Integrării Sebastian KURZ a prezentat Raportul Emigraţiei şi Integrării 2014

Sebastian KURZ, cel mai tânăr Ministru de Externe din Uniunea Europeană, care deţine, la vârsta de 27 de ani, şi funcţia de  Ministru al Integrării, a prezentat astăzi, 28 iulie 2014, împreună cu Profesorul Heinz FASSMANN, Peşedintele Consiliului de Experţi pentru Integrare şi cu Profesorul Dr. Stephan MARIK-LEBECK de la Institutul de Statistică al  Austriei, în faţa unui mare număr de ziarişti, Raportul Emigraţiei şi al Integrării 2014. Acest Raport cuprinde numeroase obiective de integrare politică şi culturală pentru următorii ani.

În Raportul Emigraţiei, prezentat de către Profesorul Dr. Stephan MARIK-LEBECK, se arată că, din cei peste 1,6 milioane de străini care trăiesc în Austria (8,4 milioane de locuitori), cel mai mare număr de emigranţi (ca.165 de mii) provin din Germania, pe locurile 2 şi 3 se situează emigranţii veniţi din Turcia şi Serbia (114 şi, respesctiv, 112 mii), România ocupând locul 6, cu peste 50 de mii de emigranţi înregistraţi (estimările inoficiale arată că, de fapt, în fiecare grupă sunt mai mult cu 10 mii de persoane decât prezintă statisticile oficiale).

Temele principale ale Raportului Integrării 2014 sunt: 1. Integrarea din start; 2. Recunoaşterea diplomelor de specializare obţinute în străinătate; 3. Atragerea studenţilor străini pentru a rămâne să lucreze în Austria; 4. Îmbunătăţirea condiţiilor de învăţare a limbii.

Dacă emigranţii din Germania (în mare parte studenţi sau specialişti de înaltă clasă), nu au nevoie de învăţarea limbii germane, petru cei veniţi din alte ţări (ca. 20 de naţionalităţi), este imperios necesar să se înceapă din start cu învăţarea limbii germane, de la copiii de grădiniţă până la pensionari, pentru a se ajunge la o integrare perfectă – aprecia Profesorul Heinz FASSMANN,  referindu-se la tema nr. 1.din Raportul Integrării 2014.

Privitor la tema nr. 2., a fost evidenţiat faptul că s-au făcut paşi importanţi în privinţa recunoaşterii diplomelor de specializare obţinute în străinătate, nemaifiind nevoie, în 80% din cazuri, de nostrificarea acostor documente, în special pentru emigranţii veniţi din alte ţări membre ale Uniunii Europene, printre care şi România.

Atragerea studenţilor străini pentru a rămâne, şi după absolvirea facultăţii, să lucreze în Austria, reprezintă tema nr. 3. din Raportul Integrării 2014 şi are ca obiectiv introducerea cărţii de muncă austriece (Rot-Weiß-Rote Karte) care să permită încadrarea lor imediată.

Tema nr. 4. din Raportul Integrării 2014, îmbunătăţirea condiţiilor de învăţare a limbii, are două componente: una didactică şi alta financiară. Componenta didactică face referire la modificări necesare în sistemul de învăţământ austriac, în scopul asigurării unui număr cât mai mare de profesori de limbă germană (eventual cu dublă specializare, bilingvă), care să predea limbile în învăţământul primar şi secundar. Cealaltă componentă, financiară, se referă la obţinerea de fonduri europene pentru implementarea acestui proiect, deoarece, deocamdată, Uniunea Europeană nu acordă bani pentru învăţarea limbilor străine decât în cazul emigranţilor veniţi din afara Uniunii Europene, ori, după cum aprecia Ministrul Sebastian KURZ, numărul emigranţilor din România şi din Croaţia, care au nevoie de acest sprijin financiar pentru învăţarea limbii germane, este cu mult mai mare decât numărul emigranţilor din Siria sau din Afganistan, spre exemplu.

La finalul prezentării Raportului Emigraţiei şi al Integrării 2014, Ministrul Sebastian KURZ a răspuns numeroaselor întrebări puse de ziariştii prezenţi şi au fost date mai multe interviuri pentru Presa austriacă şi internaţională.

Corespondenţă de la Viena, transmisă de

Mihai ANTHONY

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.