Noua tulpină COVID a suferit 17 mutații deodată! Ce simptome provoacă și cum se transmite

Noua tulpină COVID din Marea Britanie, care este mai contagioasă decât cea clasică, a fost depistată pentru prima dată în octombrie, pe baza unui eșantion colectat în septembrie în Anglia. De atunci, această variantă a devenit cea dominantă în Londra și în sud-estul Marii Britanii. Vineri, pe 8 ianuarie, oficialii români au anunțat că tulpina a fost depistată și în România.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Apariția noilor tulpini COVID, mai contagioase, din Marea Britanie și din Africa de Sud, a dat bătăi de cap autorităților care se grăbesc acum să ducă la bun sfârșit campania de vaccinare pentru a proteja populația de un nou val epidemic mai agresiv.

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Dacă varianta din Africa de Sud îi îngrijorează mai mult pe experți, tulpina din Marea Britanie este deocamdată mai aproape de noi și a fost depistată deja în zeci țări din Europa și din întreaga lume.

Noua tulpină COVID apărută în Marea Britanie a ajuns în România

Ministerul Sănătății a confirmat vineri că noua tulpină COVID din Marea Britanie a fost confirmată în România la o tânără din Giurgiu. Studiile au arătat că noua tulpină COVID din Marea Britanie este mai contagioasă.

Noua variantă a coronavirusului a fost depistată la o tânără de 27 de ani din județul Giurgiu.

”Ea s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată și lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită”, a declarat vineri, pentru B1 TV, dr. Cătălin Apostolescu, medic primar al secției clinice VII „Terapie Intensivă Adulți” și purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Femeia, care are simptome ușoare, a declarat că nu își dă seama cum s-a infectat cu această tulpină a virusului, urmând ca o anchetă epidemiologică să stabilească acest lucru.

Primul român suspectat ca ar avea noua tulpină de COVID se află într-un centru de detenție din Dunquerque, în Franța.

Doi deținuți, nou-veniți la centrul de arest preventiv din Dunkerque, pe 21 decembrie, au avut rezultate pozitive pentru COVID-19. Unul dintre cei doi este puternic suspectat că e purtător al noii variantei britanice a virusului, despre care se spune că ar putea fi mai contagios. Se fac teste suplimentare pentru a confirma sau nu contaminarea cu noua tulpină, a precizat pe 1 ianuarie canalul public de televiziune France 3.

Cei doi deținuți de origine română sunt șoferi de TIR și au fost arestați pentru trafic ilegal de migranți, scrie Delta FM.

Noua tulpină COVID – cum se deosebește de prima variantă de coronavirus

Noua variantă a virusului, cunoscută sub numele B.1.1.7, a acumulat nu mai puțin de 17 mutații dintr-odată.

În vreme ce simplul număr de mutații dintr-o nouă variantă este problematic, ceea ce este mai îngrijorător este felul în care mutațiile, luate împreună, ar putea schimba felul în care virusul operează, spune William Haseltine, expert în boli infecțioase, cercetător și președinte al unui think-tank global în domeniul sănătății – ACCESS Health International.

A doua mutație a proteinei „cu țepi”, 69-70del, șterge doi aminoacizi, permițând astfel virusului să evite o parte din răspunsurile imunitare și, combinată cu o altă mutație, îl poate face mai transmisibil.

Mutația 69-70del a fost găsită și în alte tulpini – inclusiv în cea care a infectat nurcile din Danemarca – și pare să apară în momentul în care pacienții poartă virusul timp de mai multe luni, în vreme ce se află sub presiune imunitară, nu neapărat din partea propriului organism, dar în urma unor tratamente precum cel cu plasmă convalescentă.

O a treia mutație, P681H, afectează tot proteina „cu țepi” și ar putea crește abilitatea virusului de a face rău – crescând astfel gravitatea bolii – dar deocamdată nu există dovezi care să arate că noua variantă este mai periculoasă pentru oameni. Doar această mutație este suficientă pentru a provoca îngrijorare, observă Haseltine.

Citeste continuarea pe libertatea.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.