Oana Enașel: ,,Plănuim să ne adresăm mai mult membrilor comunității, nu doar consultându-i, ci implicându-i activ în acțiunile muzeului”

Oana Enașel: ,,Plănuim să ne adresăm mai mult membrilor comunității, nu doar consultându-i, ci implicându-i activ în acțiunile muzeului”

Oana Enășel ne dezvăluie în premieră câteva surprize pe care Muzeul de Artă le-a pregătit publicului băimărean pe termen scurt, dar și în perioada imediat următoare 

Oana Enășel, referent la Muzeul de Artă Baia Mare, se apropie ,,Noaptea Muzeelor”. Ne divulgi câteva surprize, pe care le vor avea vizitatorii trecându-vă pragul?

Noi, cei „de la Artă”, încercăm, cu fiecare ediție a Nopții Muzeelor să propunem publicului ceva inovator. Anul acesta, lucrările expoziției permanente „Centrul Artistic Baia Mare. Repere europene între tradiții și inovații prind viață, și nu doar în sens metaforic. Picturi reprezentative își spun povestea, așa cum e ea consemnată în istoria Centrului Artistic, întemeiat în 1896 de Hollósy Simon, prietenilor noștri de la Asociația Culturală ARTSPOT. Noutatea vine din felul în care ei, viitorii actori o reinterpretează și aleg să o spună vizitatorilor, în cadrul performance-ului „Înșir-te mărgărite!”.

Punctul culminant al evenimentului îl reprezintă vernisajul expoziției temporare tematice, „Noua Școală de Pictură de la Baia Mare. Contextul Academic 2000-2018”, care va avea loc la ora 20,00 , în sala de expoziții temporare a Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Mai mult, prin colaborarea cu Colonia Pictorilor, Galeria Hollósy va fi deschisă publicului până la ora 24,00. Pe simeze vizitatorii pot admira expoziția temporară tematică „Capodopere muzeale ale artei băimărene. Achiziții și restaurări 2007-2018”.

Mai avem, desigur, câteva surprize, pe care le vom dezvălui… la fața locului!

Am înțeles ca va fi și o expozitie temporară, axată pe pictura băimăreană. Mă gândesc că este vorba despre ceva cu totul special.  Așadar, să ne așteptăm la ceva grandios?

Expoziția temporară, curatoriată de dr. Tiberiu ALEXA, se numește „Noua Școală de Pictură de la Baia Mare. Contextul Academic 2000-2018”. Aceasta va fi prezentată publicului cu ocazia Nopții Muzeelor și cuprinde lucrări ale noilor generații de absolvenți ai ciclurilor de învățământ superior artistic băimărean, iar rezultatul e spectaculos! Practic, expoziția prezintă ramura contemporană a fenomenului „Centrul Artistic Baia Mare” întemeiat de Hollósy la finele secolului al XIX-lea și neîntrerupt de-a lungul vremurilor.

În cadrul evenimentului „Noaptea Albă a Picturii Băimărene”, publicul va putea admira picturile pe acordurile colajului sonor realizat de compozitorul băimărean Darie Nemeș Bota. După vernisaj, expoziția rămâne deschisă publicului în perioada mai – iunie 2019 și va putea fi vizitată conform programului obișnuit al muzeului, de marți până duminică, între 10,00 – 16,30.

Muzeul de Artă Baia Mare a achiziționat recent câteva tablouri. Respectivele tablouri vor putea fi văzute într-un viitor apropiat, sau mai avem o perioada de timp de așteptat până vor ajunge pe simezele Muzeului local? 

Politica de achiziții a Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» este una inovatoare. Am putea spune că instituția noastră desfășoară o activitate de pionierat în ceea ce privește participarea și achiziționarea lucrărilor la licitații și ne putem mândri că de la reorganizarea Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» ca instituție independentă în directa subordine a Consiliului Județean Maramureș, până anul acesta, patrimoniul nostru s-a îmbogățit cu 692 de piese noi de artă.

Cea mai recentă achiziție a fost făcută anul acesta, în luna martie, la Licitația de primăvară #26/2019 organizată (online) de Galeria de Artă «QUADRO» din Cluj-Napoca. Este vorba de 11 lucrări de pictură și grafică – autentice capodopere, remarcabile atât ca valori artistice cât și prin raritatea lor deosebită pe piața oficială a comerțului cu lucrări de artă. Opera lui Károly FERENCZY, „Duminică după-amiază / Bărbat cu pipă, Baia Mare, 1909”, completează o lacună majoră a colecțiilor noastre. Pictorul este un exponent al fenomenului Centrul Artistic Baia Mare, cu o influență stilistică semnificativă. Celelalte lucrări aparțin pictorilor Cesar Maria HERRER y MARCHER („Livadă din Baia Mare”), Mariska BÜKKERTI („Curte la Baia Mare cu Dealul Crucii în fundal”),  Petre ABRUDAN („Peisaj de la Bârsana”), Dávid JÁNDI („Autoportret”), Traian BILȚIU DĂNCUȘ („Melancolie”) etc.

Momentan lucrările pot fi vizitate în cadrul expoziției „Capodopere Muzeale. Achiziții și restaurări 2007- 2019”, de la Colonia Pictorilor, Galeria Hollósy (str. Victoriei, nr. 21). Evenimentul de prezentare publică a avut loc în 5 Mai 2019, cu ocazia Zilei Artistului Plastic Băimărean. Expoziția este deschisă publicului până în 5 iunie 2019, de miercuri până vineri, între 10,00 – 18,00 și în weekend între 12,00 – 20,00.

După închiderea expoziției lucrările vor fi aduse la sediul muzeului, pe strada 1 Mai nr. 8. Ele vor putea fi în continuare accesibile publicului, fie în expoziția permanentă, fie în cadrul altor proiecte expoziționale, conform planului întocmit de colegii mei specialișiti.

Ce ne propune Muzeul de Artă de-a lungul acestui an?

Pregătim expoziții temporare puternice și „proaspete” pe tot parcursul anului și continuăm atelierele și proiectele educaționle adresate copiilor și tinerilor.

Mai mult, compartimentul de marketing își propune să rămână la curent cu tendințele din muzeografia internațională, așa că ne-am adaptat strategia, înglobând principiile expertului american Nina SIMON, la seminariile căreia am avut șansa să particip anul trecut în California. Plănuim deci să ne adresăm mai mult membrilor comunității, nu doar consultându-i, ci implicându-i activ în acțiunile muzeului și să ieșim în continuare din spațiul obișnuit și să dăm întâlnire publicului în locuri… neconvenționale. Doar se apropie vacanța de vară, nu? J

Am o întrebare, demult aștept momentul să ți-o adresez. Acuma acel moment a sosit. Tablouri de Ghenie pe cand la Muzeul de Artă Baia Mare?

Din păcate, nu cred că vom achiziționa lucrări de-ale pictorului Adrian Ghenie în viitorul apropiat/ previzibil, din mai multe rațiuni, cele mai importante de ordin financiar. Poate dacă vom avea șansa să găzduim o expoziție temporară cu lucrări ale domniei sale sau poate chiar să fim beneficiarii unei donații…

Un gând pentru cititorii jurnalmm

Vă așteptăm la Noaptea Muzeelor, pentru o experiență fermecată, ruptă din lumea lui a fost odată ca niciodată, care sperăm să vă determine să reveniți cu drag la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», de fiecare dată și… încă, și încă o dată!foto:Pop Alexandra

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.