Problemele persoanelor defavorizate din Maramureș au fost discutate cu ambasadorul SUA, Hans Klemn

În dimineața zilei de joi, 23 martie 2017, în biroul președintelui Consiliului Județean Maramureș a avut loc o întâlnire comună a Excelenței Sale Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, cu prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, președintele Consiliului Județean, Gabriel Valer Zetea, primarul interimar al municipiului Baia Mare, Marinel Rob și directorul Serviciului Public de Asistență Socială Baia Mare, Bogdan Gavra.

Prezent în Maramureș încă din cursul zilei de miercuri, 22 martie, diplomatul american a vizitat, alături de Ștefan Dărăbuș, directorul HHC România, atât sediul fundației, cât și zona Pirită. Despre municipiul Baia Mare, Hans Klemn are doar cuvinte de laudă. ”Am avut ocazia să mă plimb prin Baia Mare și am descoperit un oraș foarte frumos. Miercuri după-amiaza m-am întâlnit cu Ștefan Dărăbuș, directorul HHC România, care mi-a prezentat activitățile fundației, m-a invitat să văd sediul și să cunosc mai multe despre acțiunile lor. Mi-a mărturisit că are o colaborare exemplară cu Instituția Prefectului și Consiliul Județean Maramureș, iar eu i-am spus că cei mai buni parteneri îi poate găsi aici, în Baia Mare. Am înțeles că unii dintre membrii echipei sunt foarte implicați în eforturile depuse pentru integrarea persoanelor defavorizate, un obiectiv pe care Statele Unite ale Americii îl sprijină și în încurajează. Călătorind prin România, aud tot mai des că există o lipsă a forței de muncă, motiv pentru care consider că integrarea populației din zonele defavorizate este extrem de importantă”, a precizat diplomatul american.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a subliniat că, între HHC și CJ Maramureș există o colaborare foarte veche, care a început imediat după anii 1990. ”De-a lungul anilor am încercat să transformăm Casele de copii în instituții de tip familial, iar HHC ne-a fost de un real folos. Noi nu aveam atunci resursele financiare necesare pentru a construi case, iar HHC ne-a pus la dispoziție locuințe ridicate sau achiziționate din fondurile lor private. Putem spune că regândirea asistenței sociale în Maramureș a început cu Hope and Homes for Children România, iar fundația HHC a devenit cel mai important actor pe piața asistenței sociale. Apreciem foarte mult întregul efort depus de HHC și, implicit, de Ștefan Dărăbuș”, a declarat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.

Șeful administrației județene a precizat faptul că instituția Consiliului Județean va continua colaborarea cu ONG-urile, atât cu HHC, cât și cu ASOC, alături de care s-au gândit proiecte pentru persoanele defavorizate. ”Avem oportunitatea accesării de fonduri europene în acest domeniu și există șansa de a găsi soluții alternative. În perioada următoare încercăm să integrăm aceste persoane pe piața muncii. Politica care se duce la nivel guvernamental de a crește salariul minim are ca scop și determinarea companiilor private de a plăti mai bine angajații”, a subliniat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean. Acesta a arătat că, doar prin colaborare între instituțiile publice se poate reforma și sectorul economiei. ”Încă de anul trecut am reluat participarea Maramureșului la diverse târguri de turism pentru a arăta frumusețile Maramureșului în Europa. Deși investițiile în turism nu sunt la nivelul dorit, fiind imperios necesar să reabilităm infrastructura întregului județ, consider că facem pași mari înainte. Când vom începe să elaborăm strategia județului vom cuprinde toate tipurile de turism, atât montan, cât și cultural și ecumenic”, a precizat șeful administrației județene. Discuții au fost legate și de comunitatea evreiască din Sighet, una dintre cele mai mari din România la un moment dat, dar și despre cel care a fost Ellie Wiesel. Ambasadorul SUA, Hans Klemn a arătat că are cunoștințe legate de comunitatea evreilor din Sighet, despre Casa Memorială Ellie Wiesel, dar și despre Memorialul Durerii.

Prefectul Sebastian Lupuț a subliniat faptul că, foarte mulți maramureșeni au plecat în Europa pentru a-și găsi un loc de muncă și pentru a oferi familiilor lor un trai mai bun. ”Puține societăți sunt interesate să investească în Maramureș datorită lipsei forței de muncă. Acesta este unul dintre motivele pentru care gândim soluții care să ducă la reintegrarea persoanelor defavorizate.  Un astfel de proiect se derulează, în prezent, în colaborare cu Primăria Baia Mare, Serviciul Public de Asistență Socială și o firmă americană, prin care tineri cu vârsta între 15 și 18 ani sunt pregătiți într-o meserie, urmând ca, la finalul cursurilor, să fie integrați pe piața muncii”, a declarat prefectul de Maramureș, Sebastian Lupuț.

Primarul interimar al municipiului Baia Mare, Marinel Rob a punctat faptul că, desi tânăra generație care provine din această zonă este foarte receptivă la programele educaționale, problemele apar când se întorc în familie. ”Copilul merge la școală, însă acasă părinții nu îi mai asigură condițiile de studiu. Mai mult, programele sociale care s-au aplicat în Baia Mare au fost un pol de atracție pentru cetățenii defavorizați din alte zone. Credem că fiecare comunitate ar trebui să își resolve problemele local”, a subliniat Marinel Rob.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.