România consumă curent din Ungaria, pe fondul celor mai mari preţuri de pe piaţa spot din istorie

România consumă curent din Ungaria, pe fondul celor mai mari preţuri de pe piaţa spot din istorie

Preţurile la energia electrică vândută pe piaţa spot bat record după record. Ieri a fost spart şi pragul de 550 de lei/MWh, iar România a ajuns să importe energie electrică, pentru că preţurile de pe piaţa spot de pe pieţele din jur sunt mai bune.

Electricitate

După ce zilele trecute preţul energiei de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU – piaţa spot) a trecut de pragul de 100 de euro/MWh, ieri dimineaţa preţul ajunsese la 122 de euro. Astfel, la ora 09.00, preţul pe PZU ajunsese la 550 de lei MWh, adică circa 122 de euro. Volumul tranzacţionat a fost de 2.901 MWh, la acea oră.

Este cel mai mare preţ al energiei electrice înregistrat vreodată în România.

Din cauza acestor preţuri mari, România, chiar dacă este în continuare exportator net, a ajuns să importe energie electrică, pe unele intervale orare, pe relaţia cu Ungaria, dat fiind că pieţele din România, Ungaria, Cehia şi Slovacia sunt interconectate, iar energia curge de unde este preţul mai mic spre piaţa în care este preţul mai mare, pe baza ofertelor centralizate de vânzare şi cumpărare din toată zona.

Spre exemplu, ieri la ora 9.00, toată capacitatea de interconectare pe relaţia România – Ungaria, de 970 MW, era ocupată- la acea oră, la noi, preţul de pe piaţa spot era de 94 de euro, în Ungaria de 81 de euro, iar în Cehia şi Slovacia de 39 de euro.
De fapt, România a importat energie pe relaţia cu Ungaria (dar nu neapărat din Ungaria, dat fiind că pieţele sunt interconectate) tot timpul zilei de ieri, exceptând ora 19.00.

Potrivit unor surse din piaţa de energie s-a ajuns la acest preţ în urma cererilor de cumpărare de energie. „Sunt cumpărători care au fost dispuşi să plătească acest preţ (550 lei MWh – n.red.) şi chiar şi un preţ mai mare. Au fost unele oferte de cumpărare şi la 2.000 de lei MWh”, ne-au spus sursele noastre.

Aşadar, există furnizori de energie care nu au contractat toată cantitatea de energie pe care trebuie să o livreze consumatorilor, şi sunt disperaţi să cumpere curent la orice preţ, apelând la piaţa spot, pentru a evita penalităţile din contractele lor cu proprii consumatori.

România trece printr-o perioadă de ger care durează de două săptămâni şi care a urcat consumul de energie la cote de peste 9.000 de MW, cu un maxim de 9.730 de MW înregistrat marţi, 10 ianuarie. Preţul de vineri de pe piaţa spot este cu 80% mai mare decât înainte de episodul de ger, când preţurile erau în jur de 300 de lei pe MWh.

sursa:economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.