RUSCOVA – BISERICA DE LEMN DIN RUSCOVA

Minunata prin peisajul sau natural, specific Maramuresului istoric, si in special vaii ce-i poarta numele, localitatea Ruscova este pozitionata geografic in nordul tarii, respectiv in N-E judetului Maramures, pe cursul inferior al raului Ruscova, de la care si-a imprumutat numele si si-l pastreaza pana in zilele noastre, la 115 KM de centrul de judet, municipiul Baia Mare, si la 18 KM de cel mai apropiat oras din zona -Viseu de Sus.
Fata de nivelul Marii Negre , localitatea se afla la o altitudine de 450m si ocupa partea inferioara a bazinului hidrografic al raului Ruscova, gospodariile localnicilor fiind amplasate pe malurile acestuia, de la confluenta lui cu raul Viseu pana la hotarul comunei Repedea, inspre amonte pe o distanta de 8km precum si de-a lungul afluentilor sai.
Biserica de lemn din Ruscova-Oblaz se află în cătunul Oblaz, localitatea Ruscova (județul Maramureș) și are hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Biserica a fost ridicată pe locul actual în 1954, din lemnele fostei biserici parohiale din Ruscova. În Ruscova, biserica de lemn a fost adusă, la rândul ei, din parohia de jos a Moiseiului, unde a fost construită în 1779. Chiar dacă nu mai respectă formele inițiale biserica de lemn din Ruscova-Oblaz păstrează în mare parte materialul original. Se remarcă câteva detalii vechi integrate în noua construcție, îndeosebi portalul frumos sculptat de la intrare, cu pisania de la 1779. Biserica nu este protejată de Legea Monumentelor Istorice deși o merită cu prisosință, fiind un important document istoric de secol XVIII păstrat în Valea Vișeului.
Biserica de lemn din Ruscova-Oblaz este așezată pe Drumul Județean 187, drum ce merge spre Poienile de sub Munte, în cătunul Oblaz. Biserica de lemn este foarte veche, fiind adusă în zonă din comuna Moisei. Momentul ridicării ei în parohia Moisei Josani este surprins de pisania de pe portal. Textul pisaniei, scris în limba română cu litere chirilice, afirmă că în anul „1779 din mila D[o]mnului acest lucru au plătit corat[or] Ion Hojda Coman”.[1] În Moisei biserica de jos era cunoscută sub numele de biserica Comăneștilor, ctitorită de familia nobilă Coman.[2] La sfârșitul secolului al XIX-lea, biserica de lemn din Moisei Josani, fiind înlocuită de o nouă biserică de zid, a fost dăruită locuitorilor din Ruscova, a căror biserică fusese mistuită într-un incendiu.[3] Până în 1954 a fost amplasată în centrul comunei, ulterior fiind mutată în cătunul Oblaz.
Comuna Ruscova are o populație de circa 5000 de locuitori, în proporție de 99% ucraineni. În cătunul Oblaz a luat ființă, în 1922, primul nucleu al credincioșilor ucraineni, care în 1948 au trecut la ortodoxie.
Biserica este în prezent acoperită cu tablă, iar pereții interiori sunt căptușiți cu placaj, fapt care îi alterează aspectul inițial. Din patrimoniul ei mobil fac parte două icoane valoroase: icoana de hram, „Sfântul Nicolae”, pictată pe pânză, și o icoană a Mântuitorului, care a fost restaurată.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.