Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia                  

Duminică, 31 martie 2019, a Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de vară a Mănăstirii Rohia, înconjurat de soborul mănăstirii şi câţiva preoţi invitaţi.

În timpul Sfintei Liturghii a fost comemorat Părintele Nicolae Steinhardt, cu ocazia împlinirii a trei decenii de la naşterea sa în lumea cea cerească.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din soborul care a slujit în această duminică au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Rohia, Pr. Prof. Univ. Dr. Ştefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, vicepreşedinte al Fundaţiei „N. Steinhardt”, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Arhim. Ghelasie Maxim, economul mănăstirii, Arhim. Pantelimon Ilieş, Protos. Ignatie Herman, preoţi invitaţi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de Muzică Bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

În rândul credincioşilor s-au aflat profesorul şi interpretul Grigore Leşe, Răzvan Bucuroiu, de la emisiunea religioasă a TVR 1, Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş, Conf. Univ. Dr. Florian Roatiş, vicepreşedinte al Fundaţiei „N. Steinhardt”, Conf. Univ. Dr. George Ardelean, de la Universitatea Bucureşti, vicepreşedinte al Fundaţiei, Dr. Vlad Severus Paşca, medic, membru în Adunarea Eparhială.

Cuvântul de învăţătură

La momentul chinonicului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuprinzător cuvânt de învăţătură despre perioada de înjumătăţire a Postului Mare, despre Sfânta Cruce, care este cinstită în această duminică, despre importanţa Postului Mare, despre pericopa evanghelică a duminicii şi învăţăturile pe care le desprindem din ea.

„Duminica a treia din Postul cel Mare şi Sfânt al Paştilor este aşezată de Sfinţii Părinţi ai Bisericii Răsăritului spre cinstirea Sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin credincioşilor. Aşa se şi numeşte: Duminica Sfintei Cruci. De ce? Pentru că la jumătatea postului de 40 de zile, adică de şase săptămâni, cât este postul nostru, la care se adaugă şi Săptămâna Mare sau a Sfintelor Pătimiri, la jumătatea Sfântului Post, credincioşii care se nevoiesc, care postesc şi se silesc să ţină cu sfinţenie rânduiala Bisericii noastre, să ţină postul întreg, să se roage mai mult şi cu evlavie, să participe mai frecvent la Sfintele Slujbe, pot simţi puţină istovire sau pot simţi o oarecare oboseală şi atunci, precum o oază în pustia deşertului, cu o sursă de apă şi câţiva copaci care fac umbră, este aşezată şi Sfânta Cruce în mijlocul Postului, care seamănă, oarecum, cu un pustiu din punct de vedere al abundenţei hranei, atunci este aşezată Sfânta Cruce ca pom al vieţii, ca lemn sub care să ne adumbrim, că este de viaţă dătător şi armă şi putere asupra diavolului.”

Parastas după Părintele Nicolae

După ce ieri, cu ocazia manifestărilor comemorative, a fost oficiată o slujbă de pomenire la mormântul Părintelui Nicolae, azi, în timpul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin împreună cu preoţii slujitori a oficiat, în mijlocul credincioşilor care s-au rugat împreună cu soborul slujitor în această duminică, o slujbă de pomenire a Monahului Nicolae Steinhardt la 30 de ani de la trecerea sa la viaţa de dincolo de moarte.

Distincţii

„Dăm slavă Bunului Dumnezeu, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, că ne-am întâlnit din nou la mănăstirea noastră de suflet şi de metanie, la Mănăstirea Rohia, loc sfânt şi mântuitor, munte sfânt care ne înalţă către Dumnezeu, loc sfânt în care s-au nevoit atât de mulţi părinţi cu viaţă îmbunătăţită, printre care şi Părintele Nicolae de la Rohia, evreul încreştinat, botezat în Ortodoxie în 15 martie 1960, într-o chilie la închisoarea de la Jilava, botezat de către Părintele Mina Dobzeu, monah basabean, care era şi el în puşcărie, şi care i-a devenit primul părinte duhovnicesc. După aceea, Părintele Serafim, care l-a primit în Mănăstirea Rohia, care a devenit stareţul dânsului, care a fost şi stareţul nostru, al celor care am urmat după dânşii, a deveni al doilea părinte duhovnicesc şi duhovnicul Părintelui Nicolae. Iată, s-au împlinit 30 de ani de când a plecat dintre noi, în 30 martie 1989, şi îşi doarme somnul de veci în cimitirul Mănăstirii Rohia, de acum reorganizat şi înnobilat, aşa cum se cuvine să fie un cimitir.”

În semn de înaltă preciere şi îndreptăţită răsplătire pentru contribuţia adusă la publicarea celor 21 de volume ale operei integrale Nicolae Steinhardt în calitate de membru al prestigiosului colectiv de redactare şi editare a acesteia, la împlinirea a 30 de ani  de la trecerea la Domnmul a monahului cărturar Nicolae Delarohia, după încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a distins cu Crucea „Sfântul Iosif Mărturisitorul” pentru clerici pe Părintele Prof. Univ. Dr.  Ştefan Iloaie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, şi cu Crucea „Sfântul Iosif Mărturisitorul” pentru mireni pe Conf. Univ. Dr. George Ardelean, de la Universitatea din Bucureşti şi pe Conf. Univ. Dr. Florian Roatiş, de la Filiala Academiei Române de pe lângă Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.