Cascada Cailor – Borsa, Muntii Rodnei, Maramures!

cascada_cailor_Borsa_muntii_RodneiCascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania, situata pe versantul nordic al Muntilor Rodnei, in apropierea statiunii turistice Borsa. Apa rezultata din topirea zapezii si din ploi se aduna intr-un circ glaciar si de acolo se praveleste  pe versantul abrupt al Rezervatiei Piatra Rea formand astfel aceasta cascada de o frumusete covarsitoare. Se afla la altitudinea de 1300 m iar caderea de apa este de 90 metri. Cascada este formata din mai multe trepte de cadere libera, aflate la aproximativ 40m una de cealalta, primele doua, ca urmatoarele sa-si micsoreze distanta, succedandu-se la doar 20m.

Legenda Cascadei Cailor
Cascada Cailor acest loc superb din Muntii Rodnei dispune de propria ei legenda. Se spune ca Muntele Piatra Rea a reprezentat din totdeauna locul preferat al celor ce locuiesc in zona sa isi tina hergheliile de cai incepand cu primavara pana in toamna, motivul fiind cat se poate de simplu : pasunile sunt de o frumusete si o bogatie greu de intalnit, astfel, caii puteau paste in voie fara a fi deranjati. Insa, cum nicio poveste nu este frumoasa pana la capat, se spune ca hergheliile de cai obisnuiau sa fie atacate de catre urs, acesta fiind infometat si cautand hrana in carnea cailor. Locul fiind deschis, sansele de izbanda ale ursului erau, de cele mai multe ori mici spre nule. Insa, ursul, animal destept, asa cum este cunoscut, gasea solutii pentru a remedia situatia si incoltea bietele animale deasupra prapastiei de langa ceea ce in zilele noastre se numeste chiar Cascada Cailor. Astfel, prinse intr-un loc stramt, bietele animale nu mai aveau nicio sansa si cadeau prada infometatului urs. Alternativa era ca animalele sa se arunce in hau, ceea ce nu ar fi insemnat un sfarsit fericit nici pentru ele. Legenda spune, ca in acest fel, ursul se alegea cu vreo 15 cai.

De atunci, localnicii au redenumit aceasta cascada ca fiind a cailor, tocmai datorita acestei legende. Odata cu aceasta cascada, intreaga zona a fost redenumita, muntele din imediata apropiere primind numele de Muntele Cailor, circul glaciar de care spuneam mai devreme primind si el numele de Podul Cailor. Insa, ca intreg peisajul sa fie botezat in acelasi stil si sa primeasca numele aferent, mentionam ca si paraul ce se pravaleste in vale a primit numele de Izvorul Cailor.

Accesul catre Cascada Cailor
Accesul se face cu foarte mare usurinta, fie ca alegem drumul pe jos de la Borsa, mergand (circa 1- 1, 30 ore) pe o poteca prin valea formata in dreapta statiunii,, fie ca alegem varianta mai comoda, utilizand telescaunul, din statiunea Borsa. De la capatul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor in circa 15 minute. Telescaunul porneste doar daca există un grup de minim 10-15 persoane. Ultima cursa a telescaunului este la ora 17.00.

LOCALIZARE Orasul Borsa e situat intr-un culoar depresionar marginit de Muntii Maramuresului si Muntii Rodnei, in judetul Maramures, la 80 de kilometri de Sighetu Marmatiei si la 145 de Baia Mare.

Turistii care vin cu trenul trebuie sa ia din ultima staţie, Viseu de Sus, microbuzele care circula regulat spre Borsa. Cu masina se poate veni pe DN18, pe traseul Baia Mare – Sighetu Marmatiei – Borsa – Iacobeni, pe DN19 Oradea – Satu Mare – Negresti-Oas – Sighetu Marmatiei – Borsa sau pe DN 17, dinspre Bistrita.

CAZARE in Borsa sunt peste 100 de pensiuni si hoteluri. O noapte de cazare costa intre 40 si 100 de lei.

In Borsa sunt opt trasee turistice omologate turistic. Puteti vizita, insotiti de ghizi autorizati, Muntii Rodnei si Maramuresului, rezervatiile Pietrosul Mare, Piatra Rea, Monumentul Vitejiei – ridicat in memoria confruntarii din anul 1717 cu tatarii Hoardei de Aur si Monumentul Minerilor din Baia Borsa. Borsa e foarte cunoscuta si pentru partiile de schi, aflate la cote de peste 1.800 si chiar 2.000 de metri, cu lungimi de doi-trei kilometri.

cascada1cascada_cailor_Borsa_muntii_Rodnei-3Mai multe date gasiti pe site-ul primariei din Borsa, primaria.borsa.ro. si by I Love Maramures

2 COMENTARII

  1. ma intereseaza acces cu bicicleta este? nu am fost niciodata as vrea sa merg in wekend

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.