Ceaiul de cimbru: beneficii şi utilizări

Ca antiseptic și antispastic, cimbrul este eficient împotriva durerilor de gât și este recomandat împotriva tusei, răcelii, sinuzitei, rinitei, bronșitei sau altor afecțiuni ale tractului respirator și sferei ORL. Un ceai de cimbru este, de asemenea, de mare ajutor pentru ficat.

Poți bea două până la trei căni de ceai de cimbru în timpul zilei, care va avea ca efect eliminarea toxinelor din organism și combaterea radicalilor liberi. Această plantă medicinală are și proprietăți tonice și stimulează sistemul nervos. În cele din urmă, acțiunea sa antispastică este recomandată pentru sănătatea digestivă și pentru ameliorarea tulburărilor stomacale.

Ingredientele active ale cimbruului

Componentele sale sunt multiple, în special în uleiul esențial de cimbru, care este adesea utilizat în medicina naturistă: linalol este antifungic și antibacterian; timol este antiinfecțios și antiparazitar; geraniol – neurotonic, stimulant și antiviral.

Cimbrul conține și flavonoide (luteolol, apigenol etc.), pe lângă faptul că este o sursă considerabilă de vitamina C. Cimbrul uscat este o sursă bună de mangan, calciu și vitamina K, esențială pentru reglarea coagulării sângelui.

Care sunt celelalte utilizări ale sale? 

PRODUSE COSMETICE

Apreciat în produsele cosmetice naturale, cimbrul poate înlocui pasta de dinți datorită proprietăților sale antiseptice. Udă periuța de dinți și presară pulbere de cimbru.

PENTRU PĂR

Cimbrul fiert în puțină apă poate fi folosit ca loțiune tonică pentru scalp.

PENTRU CAVITATEA BUCALĂ

Sub forma unei ape de gură sau ca gargară, efectul său antiinflamator ameliorează tulburările sferei bucofaringiene: respirație urât mirositoare, gingivită. Lasă cimbru uscat (5 g) să se infuzeze timp de 10 minute într-o oală cu apă clocotită. Strecoară ceaiul, lasă-l să se răcească, apoi clătește-ți gura.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.