Colectoarele solare – o opțiune modernă, economică și durabilă pentru încălzirea apei

Accesul la apă caldă este o nevoie esențială a omului, iar tehnologiile moderne îi permit acestuia să facă economii semnificative la capitolul energie. Dacă te afli în căutarea unei soluții mai economice de încălzire a apei, poți lua în calcul montarea unui colector solar. Sursele de energie alternative atrag tot mai mult atenția în contextul crizei energetice mondiale și al crizei climatice pe care o traversează Europa, astfel că folosirea unui colector solar devine atractivă pentru cei care vor să își reducă factura la energie și să protejeze în același timp mediul.

Accesul la apă caldă este o nevoie esențială a omului, iar tehnologiile moderne îi permit acestuia să facă economii semnificative la capitolul energie. Dacă te afli în căutarea unei soluții mai economice de încălzire a apei, poți lua în calcul montarea unui colector solar. Sursele de energie alternative atrag tot mai mult atenția în contextul crizei energetice mondiale și al crizei climatice pe care o traversează Europa, astfel că folosirea unui colector solar devine atractivă pentru cei care vor să își reducă factura la energie și să protejeze în același timp mediul.

Colectorul solar nu este o tehnologie nouă, întrucât a fost inventat acum câteva secole într-o formă rudimentară, dar proprietarii de locuințe și companiile au început să înțeleagă beneficiile energiei solare. De asemenea, la popularitatea colectoarelor solare a contribuit și faptul că au devenit mai accesibile și mai ușor de instalat.

Ce este un colector solar și cum funcționează?

Un colector solar este un dispozitiv care captează energia solară și o transformă în energie termică. În principal, colectoarele solare sunt utilizate pentru încălzirea apei menajere prin obținerea de energie termică din radiațiile solare. Pe lângă încălzirea apei, colectorul solar poate fi utilizat pentru încălzirea piscinei sau pentru susținerea sistemului de încălzire.

Colectoarele solare nu trebuie confundate cu panourile solare. În vreme ce panoul solar folosește energia radiantă a soarelui pentru a o transforma în electricitate, colectorul solar o folosește pentru a încălzi apa sau alte fluide. Deși cele două tehnologii sunt asemănătoare, este important să nu le confunzi. Panoul solar generează electricitate, iar colectorul solar generează energie termică.

În clădirile unde există o cerere mare de energie termică, se poate opta pentru instalarea colectoarelor solare în completarea panourilor fotovoltaice, astfel încât cererea să fie satisfăcută. Prin folosirea unui astfel de echipament, poți să te bucuri de apă caldă menajeră chiar și în lunile de iarnă, când soarele e prezent pe cer doar câteva ore pe zi.

Ca mod de funcționare, colectorul solar are în componența sa un tub prin care circulă apa, tubul fiind încălzit de razele soarelui ca urmare a absorbției radiațiilor solare. Fluidul termic este ulterior folosit pentru prepararea apei menajere sau pentru alimentarea unui sistem de încălzire. În componența tuburilor se regăsesc materiale care au proprietăți de colectare și concentrare a energiei solare, care este apoi folosită pentru încălzirea apei [1]. Dispozitivele sunt concepute astfel încât să favorizeze transferul eficient de căldură de la soare la fluidul care trece prin sistem.

Pe lângă gospodăriile obișnuite, mai multe industrii utilizează „colectoare solare” sau „colector solar”, industria alimentară și producția de energie electrică fiind doar câteva exemple. Aceste dispozitive sunt prezente în egală măsură în mediul rural și mediul urban, iar eficiența lor depinde de materialele folosite pentru construcție și de felul în care sunt poziționate. De regulă, colectorul solar se plasează pe acoperiș, orientat spre Sud sau undeva între Est și Vest [2].

Ce avantaje ai dacă optezi pentru un colector solar?

Un colector solar te poate ajuta să faci economii semnificative prin furnizarea unui procent mare din necesarul de apă caldă, mai ales în lunile de vară. Energia solară este gratuită și disponibilă din abunență, iar ești interesat de sursele de energie durabile și economice, un astfel de echipament te va ajuta să obții următoarele avantaje:

  • Economii semnificative la energie: colectorul folosește căldura soarelui pentru a asigura apă caldă, ceea ce se traduce în costuri mai mici la energie electrică și gaze. Energia solară este o sursă gratuită și regenerabilă, iar investiția într-un astfel de dispozitiv atrage ecconomii pe termen lung. Este adevărat că investiția inițială este una destul de mare, însă trecerea la energie solară permite gospodăriilor și companiilor să facă economii la facturile de electricitate. De asemenea, folosirea energiei solare nu impune întreținere frecventă de-a lungul anilor, cheltuielile ulterioare montării fiind minime;
  • Sursă regenerabilă de energie: unul dintre beneficiile majore ale echipamentelor care funcționează cu energie solară este faptul că, spre deosebire de alte surse de energie (cum ar fi gazele naturale), cea solară este cu adevărat regenerabilă și oamenii au acces la ea în fiecare zi [3];
  • Eficiență pe tot parcursul anului: un alt avantaj al colectoarelor solare este că prezintă o eficiență ridicată pe toată durata anului. În mod evident, captarea căldurii este mai puternică vara și necesarul de apă caldă este acoperit mai ușor, dar și în lunile de iarnă colectoarele captează o cantitate mare de energie de la soare. Această instalație își dovedește utilitatea și în zilele reci, în care poți vedea soarele pe cer doar câteva ore;
  • Sistem ecologic: colectorul solar este un dispozitiv ecologic, deoarece funcționează pe bază de energie solară. În comparație cu alte surse de căldură, precum centrala termică pe gaz, colectorul nu implică ardere pentru a genera căldură, deci emisiile de dioxid de carbon nu există. Aceste sisteme sunt prietenoase cu mediul înconjurător, iar în lunile de vară pot să acopere tot necesarul de căldură, ducând la reducerea consumului de energie;
  • Amplasare convenabilă: colectorul solar este un echipament fiabil, poziționat pe acoperișul casei. Acesta nu trebuie supravegheat și nu afectează designul clădirii;
  • Durată lungă de viață: dacă alegi un colector solar de calitate, așa cum sunt cele din oferta Dolinex, te vei bucura de o investiție pe termen lung. De exemplu, un colector solar 30 tuburi Termax Solar se remarcă prin durabilitate, fiind rezistent la fenomene meteorologice extreme. De asemenea, acesta necesită un minim de întreținere (sau chiar deloc) și are o durată de viață de peste 15 ani, având în componență materiale folosite în industria aerospațială.

Utilizarea colectoarelor solare înseamnă economii semnificative de energie, grijă față de mediul înconjurător și durabilitate. Acestea sunt motivele pentru care colectorul solar reprezintă o opțiune mai mult decât convenabilă dacă vrei să faci trecerea la o sursă de energie regenerabilă, eficientă și sustenabilă. În catalogul Dolinex poți identifica mai multe tipuri de colectoare solare, care se diferențiază prin numărul de tuburi și prin specificațiile tehnice.

Surse externe:

[1] – Solar collector – Energy Education

[2] – Advice on installing solar water heating – Energy Saving Trust

[3] – Advantages & Disadvantages of Solar Energy | GreenMatch

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.