Ieșire la picnic în weekend? Află ce recomandă jandarmii maramureșeni pentru evitarea neplăcerilor

Cetățenii care aleg să petreacă sfârșitul de săptămână la munte sau să meargă cu cortul, îi vor întâlni pe jandarmii montani pe traseele turistice și în zonele de competență unde aceștia vor asigura un climat de ordine și siguranță publică și vor acorda ajutor celor aflați în dificultate. 

Întrucât unii cetățeni ne-au solicitat informații cu privire la locurile de campare de pe raza județului nostru, jandarmii montani vin în sprijinul tuturor celor care își propun o astfel de activitate, informându-i că pe raza județului Maramureș activitatea de campare este permisă numai în locurile special amenajate în acest sens și semnalizate corespunzător. În Munții Rodnei, pe teritoriul județului Maramureș, turiștii își pot amplasa cortul în zona Stației Meteo, la Tarnița la cruce, sub Vârful Repedea, în zona Puzdrelele, între Șaua Gărgălău și Șaua Galațului sau în zona Complexului Turistic Borșa. Cei care preferă apropierea de municipiul Baia Mare, pot alege zona lacului Nistru și Valea Chiuzbăii. 

 Jandarmii montani recomandă cetățenilor care merg cu cortul să țină seama de câteva reguli simple, dar foarte utile:

  • să se informeze asupra locului ales și să se asigure că în zonă nu au fost înregistrare apariții ale unor animale sălbatice cum este ursul. Dacă se știe că zona respectivă este frecventată de urși, e bine să se evite acea zonă; 
  • să consulte prognoza meteo pentru a se echipa corespunzător, iar pe parcursul șederii să își ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că sunt în siguranță: lanternă, trusă de prim ajutor, un spray pentru insecte, apă, mâncare etc.
  • mâncarea trebuie împachetată într-un ambalaj închis astfel încât să nu răspândească miros și trebuie izolată de cort, agățată într-o creangă de copac astfel încât, dacă animalele sunt atrase de mirosul mâncării, să nu atace cortul, ci să se îndrepte înspre zona cu mâncarea;
  •  animalele salbatice pot fi ținute la distanță prin folosirea unor haine spălate cu un balsam puternic, mirosul puternic emanat de acesta le alunga. Se pot folosi cearșafuri și pături spălate cu balsam, pentru a le pune peste sacul de dormit. 
  • tot pentru a ține animalele la distanță, se pot folos spray-uri antiinsecte sau chiar lumânări ce, odată aprinse, emană un miros care alungă animalele, dar nu dăunează omului.

Totodată, reamintim cetățenilor că activitatea de picnic și campare este reglementată de  Legea nr.54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic, Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice și OUG 23/2008 privind pescuitul și acvacultura și prevederile acestor legi trebuie respectate. Subliniem faptul că respectarea legii are ca scop prevenirea, reducerea şi eliminarea impactului negativ asupra mediului și asupra stării de sănătate a populației. De asemenea, mulțumim cetățenilor care țin mereu cont de recomandările noastre, dovedind prin aceasta că respectarea legii și atitudinea civică sunt esențiale pentru o conviețuire armonioasă .

   Vă dorim un sfârșit de săptămână liniștit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.