Deși angajații din învăţământ au cele mai mici salarii la nivel de sistem bugetar, totuși sunt buni plătitori de cotizații la sindicat. Cu veșnică speranță că sunt bine reprezentați la negocieri, că vor avea vouchere de vacanţă, gratuitate la minimum 3 călătorii pe CFR, salarii de merit şi gradaţii , anul acesta personalul didactic auxiliar maramureşean a avut alocat 0 (ZERO) gradaţii, deşi metodologia prevede acest lucru pentru toată lumea, iată că agenția Sindicatului din învățământul maramureşean, își continuă marketing-ul din planul de afaceri bine stabilit: vacanţe la mare, formări, extinderea hotelului din Ocna Şugatag, amenajarea şi modernizarea sediului, angajarea de oameni pe sprânceană, atribuirea de salarii pentru conducerea SLIMM şi lista ar putea continua.
Dar, la fel ca în orice castă familială trebuie „cotizat” la Centru ca să fii susținut, mai pe românește sa fii din gașcă. Suma colosală de peste 120.000 de RON pe care Maramureşul o varsă în contul FSLI ne lasă cu gura căscată.
Cu siguranţă a fost un argument hotărâtor pentru promovarea preşedintelui SLIMM, Ioana Petreuş în funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional. Cotizaţiile celor 6.500 de membri de sindicat din Maramureş au cântărit greu în luarea acestei decizii deşi suma este un secret păzit prin „Omerta” de cei care o cunosc.
La întrebările puse lui Simion Hăncescu, de ce suma care pleacă anual către Centru este atât de substanţială în condiţiile în care şi în Maramureş sunt destule de făcut, acesta n-a avut niciun răspuns, ba mai mult, s-a bâlbât la propriu, fără să fie în stare să dea un răspuns inteligil.
Nu stim , pe plan local, ce indemnizație de lider are președintele SLIMM, dar gurile rele, care adevar grăiesc, spun ca ar fi cu multe zerouri la coadă. La solicitarea unor membri de sindicat care a fost făcută în ședința de săptămâna trecută, de a-şi publică declaraţia de avere, președintele SLIMM a insistat pe faptul că niciun regulament nu o obligă acest lucru.
Da, aşa este, numai că în Maramureş se aplică şi legea bunului simţ, lucru pe care Ioana Petreuş, obişnuită probabil cu metehnele celor din Bucureşti, l-a cam uitat.
Şi mai este încă un lucru: în Maramureş liderii de sindicat au avut o traiectorie ascendentă: directori, senatori, miniştri, etc.
Practic, meseria de lider sindicalist e una nobilă şi în folosul celor mulţi , dar prea mulţi şi prea naivi.
sursa foto:facebook