Se înființează Compartimentul de Integritate și Anticorupție al Municipiului Baia Mare

În luna februarie a acestui an, primarul Cătălin Cherecheș a avut o inițiativă fără precedent la nivel național în administrația publică. A anunțat înființarea Compartimentului de Integritate și Anticorupție în cadrul administrației publice locale a Municipiului Baia Mare. A urmat trimiterea adreselor către structurile centrale ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA), direct în atenția doamnei procuror-șef Laura Codruța Kovesi, dar și în atenția Agenției Naționale de Integritate (ANI). Iată că ieri primarul băimărean a mai făcut un pas prin întâlnirea organizată la sediul Poliției Locale și la care au participat comisarul șef Liviu Grozavu, șef al Serviciului Județean Anticorupție Maramureș și comisar șef (r) Dorin Coste, fostul șef de la Serviciul de Investigații Criminale și primul șef al Direcţiei Generale de Acţiune Civică din cadrul Primăriei Baia Mare.

„Mă bucură prezența alături de noi a cms. șef Liviu Grozavu, cel care coordonează  activitatea Serviciului Anticorupție de la nivelul județului nostru. Domnia sa este bun specialist în ceea ce face și sunt convins că vă va explica, pe îndelete, fiecare pas de care trebuie să vă feriți și să dați dovadă  de multă atenție atunci când anumiți cetățeni, mai mult sau mai puțin certați cu legea, încearcă să vă mituiască, să vă corupă. Dumneavoastră trebuie să fiți intangibili și să dați dovadă de multă seriozitate” – Dorin Coste, șeful Direcţiei Generale de Acţiune Civică.

„Sunteți prima structură din mediul extrainstituțional care ne invită la o asemenea activitate. Toate întâlnirile pe care le-am desfășurat până acum s-au derulat doar în unitați ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Am mai avut și alte activități , dar toate au fost realizate la inițiativa noastră. Trebuie să vă spun că structura noastră a fost creată cu sprijin din partea Guverbnelor Spaniei și a celui din Marea Britanie, fiind o unitate de poliție judiciară  care are trei filoane, Primul este unul preventiv, al doilea este cel de investigare și documentare informativă a faptelor de corupție și cel de-al treilea este cel de combatere a infracțiunilor” – comisar șef Liviu Grozavu, șef al Serviciului Județean Anticorupție Maramureș.

„Am inițiat discuții cu instituții ale statului care se ocupă de integritate și combaterea corupției pentru a veni și face întâlniri cu angajații autorității locale, funcționari publici, pentru a-i informa cu privire la obligațiile pe care le au, la modul în care trebuie să se comporte în situații limită în momentul în care intră în legătură cu cetățenii, cu cei cu care intră într-o anumită relație din perspectiva autoritatea locală, funcționar public și cetățean. Prima insituție care a răspuns solicitării noastre și le mulțumesc pentru aces lucru, este Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului de Interne, care au venit să-i prelucreze pe angajații noștri din cadrul Poliției Locale. Asta pentru că ei sunt cei mai expuși la relația cu cetățeanul, neavând activitate doar în birou ci au activitate și în comunitate, pe stradă. Deobicei, interacțiunea cetățeanului cu polițiștii este una mai conflictuală deoarece trebuie să acționezi pentru a aplica anumite contravenții și atunci există și provocări, există și anumite manifestări care de multe ori nu sunt la locul lor. La mulțumesc ofițerilor din cadrul Serviciului Anticorupție Maramureș care au venit și au început să prelucreze personalul nostru. Pe de altă parte, este foarte important să cunoască funcționarul public care le sunt obligațiile în raport cu integritatea, chestiunile legate de combaterea corupției pentru că noi dorim să vorbim aici despre prevenire. Nu vrem să punem oamenii la colț sau să-i executăm atunci când greșesc. Vrem să știe limitele pe care le au, cum trebuie să se manifeste și pe cine trebuie să sesizeze atunci când sunt anumite neregului. Totodată aceste chestiuni inttră într-o logică,  nu doar de cunoaștere a atribuțiilor ci ar trebui să fie o logică de creștere a gradului de cultură generală a cetățeanului. Când ești cetățean al statului român trebuie să cunoști aceste principii de bază în lupta cu un flagel important cu care se confruntă România.

În altă ordine de idei este o chestiune formală pe care o vom statua sub forma unui Compartiment de Integritate și Anticorupție, un compartiment pe care l-am anunțat și am făcut demersurile necesare la Agenția Națională a Funcționarilor Publici pentru a-l încadra în organigrama autorității locale. La ședința ordinară a consiliului local de la finalul lunii martie com vota această organigramă în baza avizului primit de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici . Începând cu luna aprilie vom avea funcțional acest compartiment la care se vor adresa cetățenii nemulțumiți, respectiv angajații autorității locale care se consideră provocați sau sunt supuți unor agresiuni care țin de chestiuni legate de corupție.

O chestiune importantă pe care nu am spus-o la prezentarea acestei inițiative este chestiune legată de o informală analiză a integrității a celor care lucrează în cadrul primăriei, respectiv a celor care doresc să se angajeze în cadrul autorității locale. Sunt foarte multe lucruri legate de moralitatea oamenilor, de un istoric contravențional și chiar infracțional al unor persoane, este o chestiune legată de modul în care ei sunt priviți în comunitate, sunt priviți în familiile lor și în cercurile convenționale din care fac parte.“ – Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.