Tehnici pentru dezvoltarea și antrenarea memoriei

Tehnici pentru dezvoltarea și antrenarea memoriei

antrenarea memoriei (foto: freepik.com)

Suntem peste opt miliarde de oameni pe acest Pământ și nu există doi oameni identici. Suntem diferiți prin multe feluri, de la modul în care arătăm și până la cele mai mici detalii cum sunt amprentele digitale sau amprenta irisului.

Inclusiv modul nostru de dezvoltare și evoluție ne facem să fim unici în această lume. Unii sunt buni pe un domeniu, alții dezvoltă anumite pasiuni, dar și oameni care pot avea un IQ peste medie și care pot dezvolta anumite abilități.

Inclusiv la nivel de memorie suntem diferiți pentru că unii pot avea o memorie vizuală foarte bună și pot memora lucrurile la prima interacțiune, alții pot face calcule matematice complexe fără calculator sau alte instrumente ajutătoare, alții pot memora diferite informații scrise sau auzite, fără prea mult efort.

Și în lumea gamblingului, sunt jucători care au o memorie foarte bună, folosind aceasta abilitate în strategia lor de joc. Putem spune că este un atu foarte mare, mai ales atunci când aceștia practică jocuri cu cărți cum ar fi blackjack pentru că pot memora cărțile și astfel își pot calcula șansele de reușită.

Este adevărat că aceste tehnici nu sunt agreate de cazinourile clasice, dar nu sunt ilegale. Însă e mai greu de utilizat această tehnică în cadrul unui casino online pentru că jocurile din platformele digitale folosesc un sistem bazat pe RNG (Random number generation).

Unii oameni au aceste abilități nativ, însă alții și le pot dezvolta prin diferite tehnici. Însă, înainte de a vedea cum putem să ne dezvoltăm aceste abilități, este bine să conștientizăm cum funcționează creierul și memoria noastră.

sa ne amintim mai usor (foto: freepik.com)

Cum funcționează memoria

Pentru a aprecia cu adevărat magia – adică știința – din spatele tehnicilor de memorare, este important să înțelegem elementele de bază ale modului în care funcționează memoria. Nu o spunem noi, ci o serie de oameni de știință care au studiat fenomenul.

După cum explică neurologul Daphna Shohamy , ”memoria noastră este parte integrantă a creierului nostru care înregistrează acțiuni petrecute în trecut”. Și conform How Memory Works , publicat de Universitatea Harvard, există „trei procese principale care caracterizează modul în care funcționează memoria: codificare, stocare și recuperare”.

  • Codificarea se referă la modul în care învățați și înțelegeți informațiile. Când atașați emoții și semnificații acestor informații – denumite codare semantică – aveți mai multe șanse să vă amintiți și să o amintiți mai târziu.
  • Stocarea se referă la câte informații sunt salvate în creierul tău, unde și pentru cât timp. Există două depozite de memorie evidențiate în mod obișnuit: memoria pe termen scurt (STM) și memoria pe termen lung (LTM).
  • Recuperarea se referă la modul în care vă accesați amintirile

Cum funcționează recuperarea memoriei?

Gândiți-vă la memoria voastra pe termen scurt ca la o zgârietură pe creier. Este locul în care creierul tău stochează temporar informațiile  aproximativ 15 până la 30 de secunde) înainte de a le respinge sau de a le transfera în memorie pe termen lung.

În ceea ce privește accesarea amintirilor pe termen lung, creierul are patru moduri de a face acest lucru: reamintire, colectare, recunoaștere și reînvățare. Modul în care creierul preia informațiile depinde de disponibilitatea indiciilor sau indicațiilor externe sau de lipsa acestora.

Acum ca să înțelegeți elementele de bază ale modului în care funcționează memoria, puteți utiliza aceste informații pentru a vă îmbunătăți memoria.

Începeți cu dispozitive mnemonice

Metodele mnemonice sunt strategii de învățare folosite pentru a vă îmbunătăți memoria. Indiferent dacă vă dați seama sau nu, probabil că folosiți aceste metode în viața de zi cu zi pentru a vă ajuta să rețineți și să vă amintiți informații. Mai jos regăsiți unele dintre cele mai comune dispozitive mnemonice folosite pe scară largă.

  1. Acronime și acrostice

Este posibil să fiți deja familiarizați cu acronimele și acrosticele ca dispozitiv mnemonic. Această metodă necesită să creați un nou cuvânt sau un grup de cuvinte, luând prima literă a fiecărui cuvânt și adunându-le împreună.

  1. Mnemonic muzical

Se întâmplă ca foarte mulți oameni să memoreze foarte ușor un cântec preferat, dar să nu-și amintească o listă de cumpărături realizată recent. De ce? Pentru că este mai ușor să vă amintiți un cântec captivant decât un șir lung de cuvinte sau litere fără sens, cum ar fi o listă de cumpărături.

Data viitoare când trebuie să vă amintiți ceva, încercați să asociați acele informații cu o melodie cu care sunteți deja familiarizat. Și dacă se întâmplă să aveți nevoie de ajutor pentru a memora tabelul periodic al elementelor, nu căutați mai departe decât cântecul tabelului periodic.

  1. Mnemonice de rimă

Similar mnemotecelor muzicale, mnemonicele cu rime profită de ritmurile și modelele captivante create prin încheierea fiecărei linii cu o rimă pentru a vă ajuta să păstrați informațiile. Din păcate, rimele inteligente nu vin de la sine. Dacă vă aflați în aceeași situație, iată un mic truc: lăsați instrumentele bazate pe inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT, să facă treaba grea voi.

  1. Memorarea pe segmente

Ați repetat vreodată un număr de telefon cu voce tare, grupând numere? De exemplu, „șase, patru, șapte, triplu cinci, unsprezece, douăzeci și unu” (în loc de „6-4-7-5-5-5-1-1-2-1”). Aceasta este fragmentare. Este un alt dispozitiv mnemonic care implică gruparea informațiilor individuale pe segmente – cum ar fi șiruri lungi de numere – în grupuri mai mari și mai ușor de memorat. Și segmentarea nu se limitează doar la a ajuta la memorarea numerelor. O altă aplicație practică a fragmentării ar fi gruparea articolelor de pe lista de cumpărături după culoar. Sau dacă înveți o nouă limbă, grupând cuvinte noi din vocabular pe categorii.

Concluzii

Mai sunt și alte tehnici de memorare, cum ar fi prin conexiune vizuală sau prin repetiție. Alți oameni au descoperit că pot memora unele informații mult mai ușor dacă le pronunță cu voce tare sau dacă le notează pe un carnețel.

În cazul jucătorilor și pasionaților de jocuri de cazinou, aceștia aplică diferite tehnici de memorare, în special la cărți, pentru a putea gestiona rapid informația și pentru a pregăti cea mai bună strategie de joc. Nu de puține ori s-a demonstrat că aceste tehnici le-au crescut șansele de reușită, ceea ce a dus la tragerea unui semnal de alarmă din part

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.