Tradiţii şi superstiţii: Săptămâna Luminată, ce nu ai voie să faci în săptămâna de după Paşte

După bucuria Învierii, creștinii ortodocși intră în perioada cunoscută drept Săptămâna Luminată, o săptămână plină de tradiții și superstiții. Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Paști, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

Săptămâna Luminată, ce nu ai voie să faci în săptămâna de după Paşte. În vremuri străvechi, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști, iar cei botezați erau numiți „luminați”, purtând haine albe în următoarea săptămână. Acest obicei a dat numele Săptămânii Luminate, simbolizând începutul unei noi vieți în lumina Învierii. În popor există credinţa că, odată cu Învierea Domnului, se deschid porţile raiului pentru sufletele păcătoşilor reţinute în iad, de la Adam şi până la cea de-a doua venire a Mântuitorului. Uşile raiului rămân deschise până în Duminica Tomii.

Săptămâna Luminată este un moment special în tradiția creștină, plin de semnificație și simbolism.

Slujbele din Săptămâna Luminată se țin cu Ușile Împărătești larg deschise, simbolizând ușa deschisă de la mormântul Mântuitorului. Luminițele aprinse reprezintă lumina sfântă a Învierii, învăluind totul într-o atmosferă de bucurie și lumină. Cântările și citirile din această perioadă se referă direct la Învierea Domnului, conferind slujbelor o frumusețe aparte.

Marţea Albă este zi nelucrătoare în care nu se spală, nu se calcă și nu se face curat. În unele regiuni, femeile dau de pomană pasca rămasă de la Paște și vin roşu.

Sfânta Mercurie: în această zi, bărbații muncesc la câmp, iar femeile sunt sfătuite să nu lucreze, deoarece se crede că a munci în această zi poate atrage daunatori în casă.

Joia Verde este o zi dedicată cinstirii holdelelor și a grădinilor. Se spune că cine muncește în această zi poate atrage secetă și daunatori în livezi. „Joia Rea”, cum mai este denumita aceasta zi, cere un ritual al mortilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, două lumânări se aprind la toate cele patru capete, iar apa astfel sfinţită se varsă apoi în fântana din curte.

Vinerea Scumpă: Biserica sfinţește din nou fântânile, într-o sărbătoare numită Izvorul Tămăduirii. Acest obicei este opusul Vinerii Negre dinaintea Paștelui, reprezentând izvorul vieții și al vindecării. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântâna care avea apă doar în Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.

Citeşte şi: Cea mai puternică rugăciune care se spune în Săptămâna Luminată. Îți va îndeplini toate dorinţele şi te va scăpa de necazuri

În concluzie, Săptămâna Luminată este mai mult decât o simplă continuare a sărbătorii de Paște, ci este o perioadă în care tradițiile și superstițiile își găsesc locul într-o celebrare profundă și comunitară a credinței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.