Ce trebuie să ştim când alegem varză? Vezi cea mai mare greșeală pe care o fac toate gospodinele când pun varză la murat!

Cea mai mare greșeală pe care o fac toate gospodinele când pun varză la murat! 817Cea mai mare greșeală pe care o fac toate gospodinele când pun varză la murat! Iată rețeta corectă!

Ce trebuie să ştim când alegem varză? Să fie bine coaptă, îndesată, albă şi cu foi subţirele (să–ţifie de folos la sarmale). Iar saramura se pregăteşte pe cântar: la fiecare 10 litri de apă câte 500 gr de sare grunjoasă, din cea potrivită pentru murături.

Cureţi bine butoiul de varză (îl speli şi-l zvânţi) apoi aşezi pe fundul lui câţiva butuci (mai scunzi) de lemn. Azvârli deasupra lor condimentele: crenguţe de cimbru, piper (legat însăculeţe de tifon), mărar uscat.

Cureţi şi tăi morcovi şi rădăcini de ţelină în felii rotunde, cureţi şi tăi pe lungime rădăcini de hrean – şi le arunci şi pe ele în butoi (poţi să le pui pe toate ori numai o parte şi restul să le tot arunci printre căpăţânile de varză, pe măsură ce le îndesi în butoi). Unii mai adaugăsfeclă roşie – şi-atunci varză va capătă o culoare roz, ori boabe de porumb – care vor face varzăgalbenă-aurie.

Fiecare varză o tăi drept de la cotor, apoi scobeşti înăuntrul ei şi-i pui câte un picuţ de sare. Verzele se aşază în butoi numai cu cotorul în sus. Se–apasă bine, se pune un grătarde lemn deasupra, se presează cu două-trei pietre de rău sau de granit şi se acoperă cu un şervet mare, curat. Se lasă aşa… două zile.

Pregăteşti în timpul asta saramură. Nimic altceva decât apă şi sare. Ai grijă să se topească bine sarea, până la ultimul grăuncior. Apoi, când cele două zile s-au împlinit, torni saramură pesteverze. Mai potriveşti o dată grătarul de lemn şi pietrele, că să fie bine fixate, şi pui capacul.

În următoarele zile, varză trebuie pritocită… De trei sau patru ori în prima săptămâna. Mai întâiiei spumă care s-a făcut, cu spumieră. Apoi, scoţi pietrele şi grătarul, le speli şile usuci. Ştergi cu o cârpă uscată şi pereţii şi marginea butoiului (până la nivelul moarei). Iei un furtun gros şi lung, îlbagi în moare, strecurandu-l printre verze, şi sufli cu putere în el.

După prima săptămâna, pritocirea se face mai rar, aşa că poţi să fixezi capacul. Când se lasăsec pentru Postul Crăciunului, varză din butoiul pus de Sfântul Dumitru (sau imediatdupă) ar trebui să fie deja acră, bună de sarmale (iar moarea bună de băut, în dimineţile de mahmureală…)

Rețetă de varză murată. Cum se pune varza la murat și ce trucuri sunt utile:

Varza murată este una dintre delicatesele pe care, toamna, gospodinele se apucă de pregătit, pentru a avea în timpul iernii materie primă pentru sarmale dar și pentru salate. Varza murată este utilă pe timpul iernii, și nu numai, la sarmale, dar și în alte preprate culinare. Iată care este rețeta de varză murată.

Rețetă de varză murată : Verzele se aleg după subțirimea foilor, care, totodată, trebuie să nu fie cu mult mai mari de-o palmă.Apoi trebuie spălate și scobite de cotor, iar în loc se pune o lingură de sare. Apoi se așează verzele în butoi: un rând de verze, un rând de sare grunjoasă.

În unele părți ale Banatului, printre verze se mai pun și foi gata tocate, numai bune de călit la iarnă.

După ce este umplut butoiul, se adaugă hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru.

După ce este încheiată operațiunea de punere a bunătăților în butoi, se acoperă și se lasă 3 zile fără apa, că să se aşeze’.

După aceea se toarnă apa proaspătă și se pitroceste o data la 3 zile până se acreste, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun. Pentru că verzele să fie mereu scufundate în saramură, deasupra se așează niște teascuri peste care se pune o piatră.

În funcție de locul în care este așezat butoiul în gospodărie, mai cald ori mai rece, varză murată astfel ajunge la savoarea deplină în aproximativ o lună.

Varza murată te scapă de viroze :Varză murată, castraveţi, gogoşari, conopidă – toate acestea întregesc meniul nostru în anotimpul rece şi oferă organismului substanţele de care are nevoie. În sezonul rece, legumele proaspete ne ajung mult mai rar pe masă, fie pentru că nu se găsesc, fie pentru că sunt prea scumpe. Din fericire, murăturile puse de cu toamnă pot compensa în parte acest deficit din alimentaţie.

Varza murată are puţine calorii și multe vitamine : Murăturile sunt sărace în calorii şi bogate în minerale şi vitamine, cu precădere vitamina C. Varza murată are cel mai mare conţinut de vitamina C, 100 g acoperind un sfert din necesarul zilnic al unui adult. Murăturile care nu sunt fierte, ci doar puţin opărite, păstrează aproape intacte vitaminele, de aceea sunt indicate în acest sezon. Nutriţioniştii recomandă persoanelor sănătoase să consume murături şi seara, pentru că potolesc apetitul. Trebuie să se ţină însă cont şi de faptul că acestea favorizează retenţia de apă în corp.

Acest lucru poate fi prevenit prin spălarea murăturilor înainte de a fi consumate, pentru a îndepărta surplusul de sare. Mai pot fi şi desărate, dacă sunt ţinute pentru o jumătate de oră în apă rece. Chiar dacă gustul nu va mai fi la fel de bun, aşa vei evita excesul de sare.

Murăturile şi sănătatea: Nu toată lumea se poate bucura de gustul murăturilor. Persoanele cardiace, diabetice sau cu probleme gastrice trebuie să se abţină de la consumul acestora. La persoanele cu probleme gastrice pot apărea reacţii alergice, din cauza fermentării legumelor, iar cei care au hipertensiune trebuie să aibă mare grijă la sarea în exces. Şi în perioada ciclului menstrual este mai bine să te abţii de la consumul de murături, pentru că nivelul hormonal crescut face ca organismul să reţină mai multă apă decât de obicei.

Cele mai bune murături: Ca să ai parte de murături sănătoase trebuie ca legumele pe care le pui la murat să fi fost proaspete, sănătoase, nepătate şi neatinse de brumă. Ele păstrează vitaminele rezistente la fermentaţie şi împrumută şi beneficiile celorlalte ingrediente folosite: mărar, hrean, frunze de ţelină, usturoi. sursa by Furicurent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.