Cercetatorii anunta un nou tratament pentru renuntarea la fumat

Potrivit estimarilor specialistilor, 60% dintre persoanele care experimenteaza tigarile cu nicotina devin dependente de aceasta, iar 75% dintre fumatorii zilnici recidiveaza dupa ce renunta la acest obicei.

Conform rezultatelor unui studiu publicat saptamana aceasta de o echipa de oameni de stiinta americani, un nou potential tratament pentru renuntarea la fumat si-a dovedit eficacitatea in testele clinice efectuate pe soareci de laborator.

Oamenii de stiina de la un centru de cercetare biomedicala american, Scripps Research Institute, au administrat soarecilor dependenti de nicotina o enzima modificata genetic care a reusit descompunerea acestei substante in fluxul sanguin, inainte ca aceasta sa ajunga la creier, scrie agentia agentia Xinhua.

In concluziile studiului se arata ca tratamentul a redus rapid nevoia de nicotina a animalelor, a inversat simptomele de dependenta ale acestora si le-a ferit de recidiva cand au fost expuse din nou la substanta.

„Este o abordare foarte interesanta deoarece poate reduce dependenta de nicotina fara a induce pofte si alte simptome severe de sevraj si functioneaza in fluxul sanguin, nu in creier astfel ca efectele secundare ar trebui sa fie minime”, a explicat Olivier George, cercetator principal si profesor asociat la Scripps Research la centrul de cercetare cu sediul in San Diego.

In cadrul experimentului, soarecii de laborator au petrecut douazeci si una de ore pe zi, timp de douasprezece zile, intr-o incapere unde au avut posibilitatea sa actioneze un mecanism ce declansa infuzarea intravenoasa a unei doze de nicotina. Astfel, ei au invatat sa-si administreze singuri aceasta substanta si au devenit dependenti de ea.

Dupa douasprezece zile rozatoarele au avut acces la nicotina doar o data la patruzeci si opt de ore, ceea ce a determinat declansarea simptomelor de sevraj intre momentele de infuzare a substantei si a dus la cresterea dozei administrate, un indiciu clasic ce tradeaza agravarea dependentei.

Sursa: kanald.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.